Wortelbegrenzerfolie (Bamboefolie, Rhizoombarriere, HDPE - folie)

Als bamboekwekerij krijgen we veelvuldig vragen over het wortelgedrag van bamboe. Naast de niet-woekerende (polvormige) bamboe soorten uit het geslacht Fargesia zijn er verschillende soorten, waaronder Phyllostachys, Pseudosasa en Semiarundinaria met uitlopervormende tot woekerende eigenschappen die een vorm van groeibeheersing nodig hebben in kleinere tuinen.

Er is een eenvoudige oplossing om wortels van uitlopervormende bamboes, woekerende planten, wortels van heesters en kleine bomen binnen de perken te houden. Door een wortelwerend scherm rondom of langs deze beplanting in de grond te plaatsen kan ongewenste uitbreiding voorkomen worden.

Het materiaal is HDPE (hoge dichtheid polyethyleen); een zeer sterke kunststof van 1 tot 2 mm dik, met een standaard werkhoogte van 57 cm. Het folie is op elke gewenste lengte leverbaar. Voor diepwortelende soorten is een werkbreedtes van 70 cm verkrijgbaar. De kleur is zwart en het oppervlak is uiterst glad waardoor (bamboe)wortels geen vat krijgen op het materiaal. Om smalle hagen van polvormende Fargesia-bamboe soorten te kweken hebben we ook folie met een werkhoogte van 35 cm.

Bedenk dat 90% van de bamboewortels zeer oppervlakkig groeit (in de bovenste 30 cm) en dus veel eerder aan de oppervlakte, over de rand heen groeit als er onderdoor. Aanbevolen wordt om de plaatsing onder een kleine hoek te doen zodat de wortelgroei naar boven gericht is.

Belangrijk is om elke plant voldoende groeiruimte te geven. Maak de doorsnede van een afgegrensd groeioppervlak voor hogere bamboes daarom nooit kleiner dan 1 x 1 m, liefst groter. Grote soorten zoals Phyllostachys vivax en Shanghai 3 hebben al snel een begrenzde wortelruimte nodig van 2 x 2 m.

wortelbegrenzerfolie rhizoombarriere bamboo barrier bamboe folie