Siergrassen en grasachtigen

meer lezen? klik op onderstaand artikel

 

 

 

 

 

 

In natuurlijke vegetaties spelen grassen een belangrijke rol. Waarom in onze tuinen en parken dan niet? Juist de combinatie van bloem- en bladplanten met grassen geeft een natuurlijker sfeerbeeld van een beplanting. Bovendien voegen grassen veel toe aan een tuin: de typische bloeiwijze valt van veel soorten in de nazomer en kan tot begin winter voortduren. Het winterbeeld met overblijvende bloeipluimen verlevendigt een tuin zelfs hartje winter. Grassen vragen minimaal onderhoud. De niet groenblijvende soorten worden na de winter (maart) net boven de grond afgesneden. De nieuwe groei hervat zich in de loop van het voorjaar. Groenbljivende grassen en grasachtigen vragen soms wat onderhoudsnoei en verwijdering van het oude blad, verder niets. Wat betreft voeding en standplaats hebben grassen over het algemeen een voorkeur voor een open, zonnige standplaats bij een matige vochtige bodem en weinig bemesting om een stevige gedrongen plant te kweken.

Siergrassen op de kwekerij1 copyright www.PerkGroen.nl Siergrassen op de kwekerij2 copyright www.PerkGroen.nl Siergrassen op de kwekerij3 copyright www.PerkGroen.nl

Botanisch gezien is de groep (sier)grassen onderdeel van de familie Poacaea. Praktisch gezien, vanuit het oogpunt van de tuinarchitectuur en beplantingsleer, kies ik voor een bredere definitie waarbij ook andere grasachtigen en gras look-a-likes meegenomen worden in dit artikel zoals Acorus (kalmoes), Carex (zegge), Equisitum (paardenstaart), Luzula (veldbies), Ophiopogon (slangenbaard), Liriope (monkey puzzle grass),  Juncus etc. Hoewel bamboe, zoals Fargesia en Phyllostachys strikt genomen wel tot de botanische definitie behoort laat ik deze groep weg uit dit overzicht omdat het voor het beter is hier afzonderlijk aandacht aan te besteden.

Beplantingsadvies en kwekerijbezoek. Het is een vak om een evenwichtige beplanting te ontwerpen met daarin de toepassing van grasachtigen in combinatie met andere planten. Mogelijk kunt u aan de hand van de geschetste voorbeelden hier mee aan de slag. Professionele ondersteuning kan ik ook bieden in de vorm van het op maat maken van een beplantingsplan en/of tuinontwerp. Mocht u hier meer over willen weten neem dan contact op. Het grassen-assortiment is nog steeds in ontwikkeling. Regelmatig kom ik nieuwe soorten tegen die een toevoegende waarde hebben aan het bestaande assortiment.  Via collega-kwekers, verzamelaars en uit import worden jaarlijks soorten uitgeplant en geobserveerd in de assortimentstuin. Geschikte soorten zullen uiteindelijk aan het assortiment worden toegevoegd. In e tuinen rond de kwekerij zijn veel soorten in de vollegrond terug te vinden. Op het kweekveld kunt u veel soorten in pot gekweekt het hele groeiseizoen uitzoeken en kopen.

Kiezen van het juiste siergras

Siergrassen en grasachtigen laten zich op verschillende manieren indelen naar gebruik in de tuin- en landschapsarchitectuur, afhankelijk van het selectiecriterium dat gebruikt wordt. Afhankelijk van de situatie kunnen dat de volgende criteria zijn:

1.Laag, middel en hoog in het plantschema. Planthoogte-informatie uit vakliteratuur is echter vaak indicatief. De werkelijke hoogte is namelijk mede afhankelijk van de bodemslag, vochtbeschikbaarheid en het microklimaat van de plantlocatie. Het aantal zonuren en temperatuurverloop in een groeiseizoen beïnvloedt ook het resultaat per jaar. Hierdoor kunnen in de praktijk grote verschillen ontstaan in hoogte en volume van de aanplant. Ook speelt de leeftijd van de plant een rol. Sommige siergrassen hebben hun optimum tussen 2 – 5 jaar, daarna beginnen ze hun compacte vorm te verliezen en is verjonging raadzaam. Anderen kunnen meer dan 10 jaar op hun plek blijven staan zonder aan kwaliteit te verliezen.

2.’s Winters groenblijvende of bladverliezende soorten. Soms is de wens om alleen wintergroene siergrassen toe te passen. Hoewel ongeveer slechts een kwart van de soorten groenblijvend is en relatief laag zijn kunnen we toch prachtig gevarieerde tuinen hiermee aanleggen. Bij de bladverliezende soorten blijven vaak de halmen en pluimen in de winter overstaan en kunnen een fraai silhouet vertonen.

3.Het moment van bloei dat kan variëren in het seizoen van vroeg, middel, laat. Vroeg bloeiende soorten zijn o.a. Carex, Luzula, Milium (mei-juni). Vanaf juli zijn er al meer soorten die bloeien (Miscanthus ‘Juli’, ‘Kleine Fontaine’, Stipa gigantea etc). Het zwaartepunt van bloei ligt bij het overgrote deel van de soorten in de periode augustus, september en oktober (Panicum, Miscanthus, Stipa, Pennisetum, Cortederia etc etc). In november zijn er nog maar enkele bloeiende soorten en selecties zoals Miscanthus ‘November Sunset’.

4. Een ander praktisch criterium is de standplaats in de tuin, waarbij vooral de mate van bezonning van belang is. De aard van de bodem (mate van vochthoudendheid en voedingswaarde) is vaak wel naar eigen hand te zetten, maar de hoeveelheid licht is moeilijker. Bij schaduw wordt gedacht aan tuinen op het noorden waar praktisch geen zon komt. Aangezien de meeste siergrassen zonminnende soorten zijn is de keuze beperkt, maar niet onbetekend; geschikte soorten zijn te vinden bij Luzula, Carex, Liriope, Millium, Hackenochloa. Ook meer lichtbehoeftige soorten als Miscanthus en Cortaderia kunnen in een beschaduwde plaatsgroeien, al is er dan geen bloei te verwachten en is de groeivorm vaak uithangend. In de halfschaduw (groeiplaatsen met een gedeelte van de dag zon en onder open boomkronen) is al meer mogelijk, waarbij naast de schaduwsoorten ook Ophiopogon, Panicum, Stipa en Pennisetum meestal lukt. In de volle zon doen bijna alle soorten het goed, zelfs de schaduwverdragende soorten, mits de bodem voldoende vochthoudend is.

5.Tot slot valt er nog onderscheid te maken tussen soorten die altijd op hun plantplek blijven, de polvormende soorten en soorten die in meer of mindere mate worteluitlopers maken, de  woekerende soorten. Het overgrote deel van de siergrassen en grasachtigen is polvormend en kan dus zonder extra maatregelen in de meeste situaties toegepast worden. Een beperkt aantal soorten maakt worteluitlopers. Soms is dat wenselijk, bijvoorbeeld bij lage, bodembedekkende soorten.

 

Hoge groenblijvers. Als u op zoek bent naar manshoge groenblijvende siergrassen dan is de keuze zeer beperkt. Het hoogste groenblijvende siergras is Cortaderia (Pampasgras). Er bestaan verschillende soorten en cultivars van dit Zuid Amerikaanse gras. Gezamenlijke kenmerken zijn het lange, blauwgroene tot grijsgroene loof met scherpe randen, dat een grote ronde bladhorst vormt, en de grote crèmewitte, tot grijswitte grote, dichte pluimen die ruim boven de plant uitsteken. Bedenk wel dat na strenge winters Cortaderia teruggesnoeid zal moeten worden omdat het groenblijvende loof niet bestand is tegen langdurige strenge vorst. Een betere keuze is dan bamboe, waarbij de polvormende, niet woekerende Fargesia’s geschikt zijn voor de meeste situaties van schaduw tot zon.

Lage groenblijvers. In de groep lagere groenblijvende grasachtigen van 5 tot 50 cm is veel keuze, vooral bij de soortgroepen Carex, Luzula, Liriope en Ophiopogon. Enkele van de kleinste soorten die zich lenen als lage zode van 5 – 15 cm als bodembedekking zijn Ophiogopon japonicus ‘Kyoto Dwarf’ (tempelgras), Luzula pillosa , Acorus gramineus ‘Hakiro Nishiki’ (Japanse kalmoes) en o.a. Festuca scoparia. In de veel gevraagde hoogtemaat 15 – 45 cm is Carex goed vertegenwoordigd met een keur aan groenblijvende soorten en selecties. Er valt onderscheid te maken tussen polvormende soorten en uitlopervormende soorten. Enkele goede polvormers zijn Carex morrowii ‘Variegata’, Carex conica ‘Snowline’, Carex  hachijoensis met zijn cultivars. Liriope groeit ook op dichte pollen waarvan de soort muscari enkele goede cultivars kent, zoals ‘Royal Purple’ met diep paarse bloeiaren en ‘Gold Banded’ breed geelgerand blad heeft en blauwpaarse bloeiaren in het najaar.  In het geval de voorkeur uitgaat naar uitlopervormende soorten die een bodembedekkende functie hebben valt onder andere te denken aan Carex ‘Gilt Edge’, Carex ‘Ice Dance’ (beide bontbladig), Luzula sylvatica en Ophiopogon in soorten waarvan Ophiopogon planiscapis ‘Nigrescens’ met diep zwart blad de meest opvallende is.

Groenblijvende soorten tussen 40 – 80 cm zijn onder andere Carex grayii ‘Morning Star’, Carex pendula (inclusief bloeiwijze meer dan 150 cm hoog) en de Equisitum-soorten. Voor de drogere gronden zijn de lage groenblijvende Festuca’s (Festuca glauca, F. scoparia) en diverse Stipa’s een goede keuze. Festuca is meer gevoelig voor uitval; en beter alternatief is Sesleria.

ornamental grasses in winter copyright www.PerkGroen.nl

Wintersilhouet. Hoewel de meeste soorten niet groenblijvend zijn, zijn ze toch zeer de moeite waard in de wintertuin. Het wintersilhouet van bijvoorbeeld Miscanthus heeft de vorm van een stevige bundel strogele halmen, getooid met zilvergrijze pluimen dat doet denken aan de sfeer van het  oud Hollands rietlandschap. De verticale belijning van de halmen en rijp op de pluimen geeft een bijzondere sfeer. Daarnaast bieden grassen beschutting en leefgebied aan diverse soorten vogels en zoogdieren.

Niet-wintergroene siergrassen. Het meest toegepast zijn siergrassen en grasachtigen met een hoogte van 0,5 tot 2 meter. Denk hierbij aan het borstelveergras, Pennisetum, met een reeks van cultivars. Helaas zijn veel Pennisetum’s minder geschikt voor vochthoudende bodems (klei, veen) waarbij teveel nattigheid in de winter tot uitval kan leiden. Pennisetum alpecuroides ‘Viridescens’ en ‘Japonicum’ doen het duidelijk beter onder deze omstandigheden. Panicum (parelgierst) heeft blauwgrijs-bladige typen (‘Heavy metal’, ‘Cloud Nine’, ‘Northwind’) en groenbladige vormen met rode bladpunten in de zomer (‘Rehbraun, Rotstrahlbush). Kernmerkend zijn de open pluimen met zeer fijne dansende ‘pareltjes’ op een ragfijne vertakking. Panicum heeft geen mooi winterbeeld; meestal breken de halmen af bij zware regenval, wind en sneeuw in de winter. Calamagrostis kent een grote vormdiversiteit. Het diamantgras, Calamagrostis brachytricha (synoniem Stipa calamagrostis) heeft een rijke bloei met tamelijk grote, spits toelopende pluimen terwijl Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foester’ en ‘Overdam’ ijl rechtopgaand zijn met lange, aarvormige bloeiwijzen. In het najaar vangen de fijne pluimen dauwdruppels die een prachtige schittering in de najaarszon vertonen. Molinia (pijpestrootje) wordt gekenmerkt door een lage toef zacht groen blad waaruit later in de zomer tot najaar in een fontein strogele halmen verschijnen die aan te top getooid zijn met smalle aren.  De hoogte van de fontein wisselt per cultivar (‘Karl Foester’, ‘Windsaule’). Een mooi winterbeeld mist helaas bij deze soort. Andere goede soorten zijn Spodiopogon sibericus, Uniolia latifolia met zeer mooie, platte aren en natuurlijk de rijke diversiteit aan vormen van Miscanthus, variërend van de kleine vormen ‘Yakushima Dwarf’, ‘Kleine Silberspinne’ tot de grotere vormen ‘Malepartus’, ‘Poseidon’, ‘Goliath’ en ‘Gewitterwolke’.

ornamental grasses Miscanthus in autumn and winter copyrights www.PerkGroen.nl

Kleuren met grassen

Rood. Binnen de groep siergrassen en grasachtigen zijn veel verschillende bladkleuren en kleurpatronen te vinden waarmee zelfs een tuin opgebouwd uit alleen siergrassen het hele jaar een fraai kleurenpalet laat zien. Planten met rood, roodbruin of purper blad geven visuele diepte aan een beplanting. Het is daarom altijd fraai om met groepen rode of naar rood verkleurende grassen te werken. Een van de beste roodbladige grassen is het bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’) met vanaf mei tot laat in de herfst donkerrood loof. Het verwante Japans rijstgras (Imperata cylindrica ‘Koenigii’) kleurt in de herfst van zachtgroen naar rood-paars tinten, evenals veel Panicum-selecties. De matig winterharde donkerrode Nieuwzeelandse zegge, Uncinia rubra is op beschutte plekken een prachtige aandachtstrekker. Er zijn ook een aantal mooi naar rood-purper verkleurende Miscanthussen waarvan de vorm ‘Ghana’ een goed voorbeeld is. In de kleur donkerpurper tot zwart komen we uit bij Ophiopogon planiscapis ‘Black Smaragd’ en ‘Nigrescens’. Het zwaardvormige Nieuwzeelands vlas (Phormium tenax ‘Atropurpureum’ past ook in dit rijtje. Roodkoperen en purperen pluimen vinden we vooral bij Miscanthus en Pennisetum.

Geelbont. Dit is een heldere kleurstelling voor een opvallend accent in een beplanting. Siergrasselecties met okergele tot roomgele banden of strepen in het blad zijn bij veel soorten bekend zoals Carex morrowii ‘Gold Band’, Carex oshimensis ‘Evergold’, Arundo donax ‘Aureovariegata’, goudbandgras Spartina pectinata ‘Aureomarginata’, Liriope muscari ‘Gold Banded’, Miscanthus ‘Cabaret’ en ‘Gotemba Gold’. Binnen Miscanthus zijn ten slotte nog een aantal selecties te vinden met een gele dwarsbandering vanaf juni in het blad, variërend van de kleinste vorm ‘Gold Bar’, de hogere ‘Punktchen’, ‘Zebrinus Strictus’ tot de grootste vorm ‘Giraffe’. Hackenochloa macra ‘Aureola’ is een veelzijdig laag siergras met een zeer sterke geelbonte tekening in het blad.

Een opvallende kleur in een beplantingsplan is limegroen of geelgroen, een oplichtende goudgele kleur met een sterk visueel effect. We vinden deze kleur onder andere bij Acorus gramineus ‘Harkiro Nishiki’, Carex elata ‘Bowles Golden’, Carex haijoensis 'Everillo', Hackenochloa macra ‘All Gold’ en Millium effusum ‘Aureum’.Een hele mooie limegroene bamboe is Pleioblastus viridistriatus 'Auricoma'.


Witbont. Ook witbonte selecties zijn goed vertegenwoordigd in het grassenrijk. Het is een kleurstelling die visueel naar voren komt en bruikbaar kan zijn voor een oplichten van een donkere of donkerbladige omgeving. Enkele voorbeelden zijn de smalbladige, zilverwitte Miscanthus ‘Morning Light’, de breedbladige selecties ‘Cosmopolitan’, ‘Variegatus’. Arundo donax ‘Variegata’, diverse soorten Carex zoals de soort morrowii ‘Ice Dance’, ‘Variegata’ en de nieuwe Carex oshimensis ‘Everest’ met een helderwitte middennerf, Calamagrostis ‘Overdam’ met witbont loof en stroogele halmen en Luzula sylvatica ‘Marginata’.

Tot slot is zilvergrijs tot blauwgrijs nog een opvallende bladkleur die voorkomt bij grassen en grasachtigen uit droge, warme klimaatgebieden. Enkele goede soorten zijn Sesleria, Festuca glauca-selecties, Leymus arenarius, en een aantal selecties van Panicum, zoals ‘Dallas Blue’ en ‘North Wind’. Dit zijn allen soorten voor een goed gedraineerde standplaats in de volle zon. Een slechte afwatering in de winter kan uitval veroorzaken.

 

Strandsfeer. Duin- en strandgrassen om een strandsfeer te creëren: op de kwekerij heb ik ook diverse soorten die langs een zandduin in de achtertuin of op een dakterras te planten zijn om een strandsfeer te creëren, denk onder andere aan Helmgrassen, Ammophilla, Noors duingras, Leymus ‘Blue Dune’ en verschillende soorten Stipa, Festcua en Molinia.

Het soortenoverzicht (op alfabetische volgorde):

Acorus gramineus ‘Hakiro Nisiki’ Japanse dwergkalmoes  (Japan) Wintergroen. Dit is de kleinste telg uit de kalmoes-familie. Deze Japanse selectie heeft een dichte, grasachtige bladwaaiers op kruipende wortelstokken. Hakiro Nisiki heeft opvallend limegroen tot geelgroen wintergroen loof en is goed bruikbaar om een lage, bodembedekkende zode te vormen langs borderranden, in beplantingsbakken of tussen stenen en keien. De Japanse Dwergkalmoes verlangt een humusrijke, vochthoudende bodem in de halfschaduw

 

Acorus gramineus ‘Ogon’ Japanse Kalmoes  (Japan) Wintergroen. Deze kalmoesachtige uit Japan heeft een opvallende goudgele bandering in het blad.

 

Acorus gramineus ‘Argenteostriatus’ Japanse Kalmoes  (Japan) Wintergroen. Deze kalmoesachtige uit Japan heeft een opvallende goudgele bandering in het blad.

 

Ammophilla arenaria   Helmgras  (Europa) Wintergroen.

 

Ammophilla brevigulata  Helmgras  (Noord Amerika) Wintergroen

 

Arundo donax     Pijlriet, mammoetgras (Mediterrane). Dit suikerrietachtige gras heeft veel weg van bamboe, maar valt toch onder de bladverliezende grassen. De reus Arundo donax zorgt voor een dramatisch exotisch effect met prachtige blauwgroene dikke halmen en brede, lange overhangende blauwgroene bladeren. De houtige halmen stoten in de winter hun blad af, maar lopen vaak in het opvolgende voorjaar weer uit vanuit de knopen met bebladerde zijtakken. Het meest fraai is deze plant als ze elk jaar wordt afgesneden. De ongekende groeikracht van deze plant vraagt uiteraard veel water en mest in het groeiseizoen. Onze zomers zijn te kort voor de bloei. Arundo kan tussen 4 – 6 meter hoog worden en staat graag zonnig.

Arundo donax ‘Peppermint Stick’  Bont Pijlriet, Mammoetgras  (Mediterrane). Dit is de best winterharde bonte selectie van Arundo donax die ook een respectabele hoogte bereikt van ruim 3 meter. Het aanvankelijk sterk witbont getekende nieuwe blad met rozerode accenten kleurt later in het seizoen naar blauwgroen met een scherp afgetekende witte bladrand. Het is bij uitstek een plant voor een warme, zonnige standplaats op een elke goede tuingrond. Extra voeding tijdens het groeiseizoen stimuleert een krachtige groei. Komt in ons klimaat niet tot bloei. Goed winterhard maar in strenge winters is een mulchlaag aan te bevelen. Zeer fraai als solitair in combinatie met donkerbladige bladplanten.

 

Calamagrostis x acutiflora ‘Overdam’    Bont struisgras  (Noord Amerika) Mooi wintersilhoue

 

Carex brunnea ‘Variegata’ Zegge  (Europa)

 

Carex conica ‘Snowline’ (Hime KansugeWitgerande  zegge  (Japan) Wintergroen. Deze wintergroene en winterharde lage zegge vormt mooie ronde bladtoeven. De plant wordt tot 15 cm hoog en 20-30 cm in doorsnede. Het zeer smalle blad heeft een zilverwitte rand waardoor een fijne, oplichtende textuur ontstaat. Een decoratieve soort voor toepassingen in zon en schaduw.  Persoonlijk een van mijn favorieten. Mooi om in een groep toe te passen en als randplant in borders en in bakken en grote potten. ‘Snowline’ is zeer goed wintergroen en polvormend. Verlangt een humusrijke, vochthoudende bodem met voldoende afwatering. Dit siergras is zowel in kuipen als beplantingsbakken toepasbaar, bijvoorbeeld als randplant en onder hoge bamboes

Carex elata ‘Aurea – Bowles Golden Geelgroene zegge. Deze opvallende soort heeft oplichtend limegroen tot geelgroen  blad met een smalle groene bladrand, bij een hoogte van 30 tot 40 cm. Hoewel het geen goed wintergroene soort is, is het een waardevolle toevoeging in de beplantingsschema’s als tegenwicht bij donkergroene en rode bladtinten.  Mooi om in kleine groepen toe te passen. Carex ‘Bowles Golden’ vraagt, meer dan andere Carexen, een humusrijke, vochthoudende bodem in de halfschaduw. In de volle zon kan bij droogte bladverbranding optreden. Begin maart kan het oude loof afsnijden worden. Dit bevordert een snelle hergroei met fris, helder gekleurd nieuw blad.

Carex foliosissima 'Irish Green'  Japanse zegge (Japan) wintergroen. Zelden zo’n mooie kleur groen gezien bij een siergras. Deze nog zeldzame wintergroene Carex uit Honsu, Japan, kan in de zon en in de schaduw een prachtig intense groen aaneengesloten tapijt vormen. Het is een sterke plant die door middel van korte uitlopers nieuwe zijscheuten maakt. Hierdoor is deze soort geschikt om een talud vast te leggen of een vak te vullen. Ook geschikt als accent in een border en voor vakbeplanting samen met andere grassen en vaste planten. Schaduw en droogte wordt verrassend goed verdragen, al groeit de plant beter op humusrijke, vochthoudende grond in halfschaduw tot zon. Groeit relatief snel uit tot een dichte zode en is goed winterhard. Doet het goed als bodembedekker op lastige plaatsen. Planthoogte 25 tot 35 cm. Ook bruikbaar in beplantingsbakken op terrassen en daktuinen.                         

 

Carex grayii ‘Morning Star’  Egelskopcarex  (Noord Amerkia) wintergroen. ‘Morning Star’ is een prachtige, goed wintergroene zegge, genaamd naar Asa Gray. Het is een polvormige soort welke 80 – 100 hoog kan worden. Zodra deze Carex in bloei staat is hij snel uitverkocht. De bloeiwijze en zaadhoofden hebben namelijk de eigenaardige vorm van een stervrucht. Hier dankt deze plant zijn sierwaarde aan. De vruchten blijven het hele seizoen, tot in de winter zichtbaar op de plant. Het is een soort voor aanplant in de halfschaduw tot zonnige locatie op een humusrijke, tamelijk vochtige bodem. De sierlijke doosvruchten maken het een interessante combinatieplant samen met andere siergrassen of in een bed met bodembedekkers. Ook toepassing in een beplantingsbak is mogelijk mits de bodem voldoende vochthoudend is.                             

Carex morrowii ‘Gilt Edge  Japanse zegge (Japan) wintergroen. Een zeer bruikbare zegge met wintergroen blad dat zeker 1 cm breed is en sierlijk uitbuigt. ‘Gilt Edge’heeft een brede crèmewitte bladrand. Het verticale, lijnvormige accent wat deze plant geeft is goed te gebruiken naast bladplanten en varens. Schaduw en droogte wordt verrassend goed verdragen, al groeit de plant beter op humusrijke, vochthoudende grond in halfschaduw tot zon. ‘Gilt Edge’groeit relatief snel uit tot een dichte zode en is goed winterhard. Hij maakt korte uitlopers waardoor de plant langzaam in oppervlakte toeneemt (minder snel dan de selectie ‘Ice Dance’). Deze Carex doet het goed als bodembedekker op lastige plaatsen. De planthoogte bedraagt 25 tot 35 cm. Ook bruikbaar in beplantingsbakken op terrassen en daktuinen.              

 

Carex morrowii ‘Ice Dance’  Japanse zegge  (Japan) wintergroen. Deze bontbladige Japanse zegge is goed wintergroen en vormt door middel van uitlopers snel een dichte bodembedekking. Deze vorm is groter dan de bekende C. morrowii ‘Variegata’. De bladeren zijn sterk crèmewit gebandeerd aan de randen. Deze opvallende selectie is door Barry Yinger geïntroduceerd vanuit Japan en intussen een belangrijke soort voor onze contreien geworden. ‘Ice Dance’ wordt 25 – 40 cm hoog, afhankelijk van de standplaats. Deze Carex stelt weinig eisen, kan zowel in relatieve schaduw als op zonnige plaatsen worden aangeplant. Het meest optimaal groeit ‘Ice Dance’ op een humusrijke, vochthoudende bodem. ‘Ice Dance’ kan ook voor beplantingsbakken op dakterras en balkon gebruikt worden. ‘Ice Dance’ vraagt weinig tot geen onderhoud.                

Carex Gilt Edge copyright www.PerkGroen.nl

 

Carex morrowii ‘Variegata’  Japanse zegge (Japan) wintergroen. Dit is een belangrijke, betrouwbare, wintergroene zegge met een smalle crèmewitte bladrand uit Japan. Het is een van de best wintergroene soorten in de schaduw en halfschaduw. Carex morrowii ‘Variegata’ wordt tot 30 cm hoog. Bloeit in het voorjaar met gele trosjes op bruine stelen. Geschikt als groepsbeplanting en bodembedekking. Deze Carex is absoluut polvormend. ‘Variegata’ kan in de ondergroei van andere planten gebruikt worden. Maar hij is ook bruikbaar voor bakken en potten. Mooi in combinatie met hogere siergrassen en bijpassende bladplanten en aronskelken. De ideale standplaats is bij voorkeur in de halfschaduw op een humusrijke, vochthoudende bodem. Maar volle zon tot diepe schaduw wordt ook voor lief genomen.    

 

Carex muskingumensis  Palmzegge (N-Amerika). Palmzegge wordt 40 tot 60 cm hoog en is een opvallend siergras vanwege het zeer smalle blad dat symmetrisch gerangschikt staat op een berijpte stengel. De fijne textuur van deze plant laat zich goed combineren met andere siergrassen en grootbladige planten in de omgeving. Het aanvankelijk frisgroene blad kleurt later in het seizoen naar middengroen. Palmzegge is zowel in de zon als op meer beschaduwde groeiplaatsen te gebruiken, mits de bodem voldoende vochthoudend is. Deze plant is ook in beplantingsbakken toepasbaar. Prima winterhard, maar niet wintergroen. Begin van het voorjaar het oude loof kort aan de grond afsnijden.

Carex muskingumensis ‘Silberstreif’   Palmzegge bontbladig (N-Amerika, Duitse selectie). De selectie ‘Silberstreif’ wordt gekenmerkt door de opvallende zilverwitte bladranden. Hierdoor heeft deze plant een oplichtend effect. Palmzegge wordt 40 tot 60 cm hoog en is een opvallend siergras vanwege het zeer smalle blad dat symmetrisch gerangschikt staat op een berijpte stengel. De fijne textuur van deze plant laat zich goed combineren met andere siergrassen en grootbladige planten in de omgeving. Het aanvankelijk frisgroene blad kleurt later in het seizoen naar middengroen. Palmzegge is zowel in de zon als op meer beschaduwde groeiplaatsen te gebruiken, mits de bodem voldoende vochthoudend is. Deze plant is ook in beplantingsbakken toepasbaar. Prima winterhard, maar niet wintergroen. Begin van het voorjaar het oude loof kort aan de grond afsnijden. 

 

Carex oshimensis ‘Everest  Japanse zegge (Japan) wintergroen. Deze relatief nieuwe Japanse selectie van de groenblijvende zegge Carex oshidensis, is een van de meest sierlijke in zijn soort. De selectie ‘Everest’ kenmerkt zich door overhangende bladeren met een helderwitte streep en een groene rand. ‘Everest’is zowel wintergroen als zonbestendig. ‘Everest’ wordt niet veel hoger dan 20-30 cm en vormt in doorsnede een flinke pol van 30-40 cm. De bloeiwijze bestaat uit talloze kleine pluimpjes tussen het loof in de loop van het voorjaar. Dit siergras vindt zijn toepassing als randplant van border en beplantingsbakken, tussen gravel, stenen of tegels en in grotere groepen als onderbeplanting van opgesnoeide sierheesters en bamboes.

 

Carex oshidensis ‘Evergold   Japanse zegge (Japan) wintergroen. Deze Japanse groenblijvende zegge is een van de meest sierlijke in zijn soort. De selectie ‘Evergold’ doet zijn naam eer aan en heeft lichtend gele overhangende bladeren met een groene rand en is wintergroen en zonbestendig. ‘Evergold’ wordt niet veel hoger dan 20-30 cm en vormt in doorsnede een flinke pol van 30-40 cm. De bloeiwijze bestaat uit talloze kleine pluimpjes tussen het loof in de loop van het voorjaar. Dit siergras vindt zijn toepassing als randplant van border en beplantingsbakken, tussen gravel, stenen of tegels en in grotere groepen als onderbeplanting van opgesnoeide sierheeesters en bamboes.                       

 Carex Evergold Japanse zegge copyright www.PerkGroen.nl Carex oshidensis Evergold groep copyright www.PerkGroen.nl

 

Carex oshimensis ‘Evergreen’  Japanse zegge (Japan) wintergroen. Deze botanische vorm van Carex oshimensis (syn. Carex haijoensis) wordt met 35 tot 40 cm hoog en uiteindelijk 40 tot 60 cm breed duidelijk groter dan de gekleurde cultivars van deze soort. Het uitstekend wintergroene loof vormt een dichte pruik vanuit het centrum. Als onderbeplanting behoort deze Carex tot de betere zomer- en wintergroene soorten voor zon en schaduw. Carex oshimensis is daarom erg geschikt voor kleinere en grotere plantvlakken waar diepgroen en wintergroen verlangd wordt. ‘Evergreen’ is ook toepasbaar in beplantingsbakken (over de randen) en in groepen onder hoge planten. Maar ook tussen tegels, stenen en gravel voelt deze Carex zich thuis, zolang de bodem voldoende vochthoudend is.

 

Carex oshimensis ‘Everillo  Japanse zegge (Japan). Deze relatief nieuwe Japanse selectie van de groenblijvende zegge Carex oshidensis, is een van de meest sierlijke in zijn soort. De selectie ‘Everillo’ kenmerkt zich door overhangende limegroene tot geelgroene bladeren. ‘Everillo’is zowel wintergroen als zonbestendig. ‘Everillo’ wordt niet veel hoger dan 20-30 cm en vormt in doorsnede een flinke pol van 30-40 cm. De bloeiwijze bestaat uit talloze kleine pluimpjes tussen het loof in de loop van het voorjaar. Dit siergras vindt zijn toepassing als randplant van border en beplantingsbakken, tussen gravel, stenen of tegels en in grotere groepen als onderbeplanting van opgesnoeide sierheesters en bamboes.

 

Carex pendula  Reuzenzegge of hangende zegge  (Europa) wintergroen. De reuzenzegge, inheems in Midden Europa vormt grote, wintergroene pollen tot 60 cm hoog en gaat in de zomermaanden getooid met lange, hangende bloeiwijzen welke tot 1.70 uitgroeien, waaraan de gele bloeipluimpjes hangen. Nog ver na de bloei kan men genieten van het decoratieve uiterlijk van deze plant. C. pendula is een van de weinige grasachtigen die het goed doet in de droge schaduw, al heeft een matig vochtige plek de voorkeur. Het is een plant die zich prima thuis voelt in natuurrijke tuinen waar hij zich ook uit kan zaaien. Op gunstige plaatsen vormt deze zegge dichte horsten waar tal van dieren van kunnen profiteren als broedmogelijkheid, schuilgelegenheid en overwinteringplek.   De Engelse selectie ‘Moonraker’ wordt gekenmerkt door botergele nieuwe uitlopers in het voorjaar die later naar groen doorkleuren. Nog ver na de bloei kan men genieten van het decoratieve uiterlijk van deze plant.

                        

Carex siderosticha ‘Silver Sceptre  Japanse zegge (Japan) wintergroen. Deze sierlijke variëteit heeft een dichte bladbezetting en smal witbont blad. ‘Silver Sceptre’ vormt binnen enkele jaren stevige, volle pollen met een groeihoogte van 20 tot 30 cm. Het is een betrouwbare plant. Schaduw en droogte wordt verrassend goed verdragen, al groeit de plant beter op humusrijke, vochthoudende grond met meer zon. Deze Carex groeit op dichte pollen met korte zijscheuten waardoor langzaam een dicht tapijt ontstaat. Dit siergras is goed winterhard, al kan een strenge winter de plantpunten wel bruin doen verkleuren. Door in het voorjaar de plant bij te knippen ziet deze er weer mooi uit. ‘Silver Sceptre’ doet het goed als bodembedekker op plaatsen met een donkere achtergrond.                      

  

Deschampsia caespitosa ‘Goldtau’  Ruwe smele (Europa, Noord Amerika). Deschampsia caespitosa 'Goldtau' groeit in compacte diepgroene pollen waar in de vroege zomer de korte open bloeiaren bovenuit steken. De pluimen vallen o p door de prettige warme kleur die tot ver in de zomer, diep strogeel van kleur zijn. ‘Goldtau’ is de sterkste variëteit met korte stevige halmen. Diepgroen blad en in zachte winters wintergroen. Wordt tot 60 cm hoog. Om compacte pollen te behouden is het zinvol om de paar jaar de planten door scheuren te verjongen.  Standplaats is bij voorkeur in de volle zon op een doorlatende bodem. Een plaats in de halfschaduw tot schaduw wordt ook verdragen, al is de bloei dan wat later.   Loofhoogte bedraagt 40 cm, de pluimhoogte reikt tot 60-70 cm.                  

Cortaderia selloana ‘Pumila‘  Dwerg Pampasgras  (Argentinië) wintergroen. Een polvormend siergras uit Argentinië met een rijke bloei in de nazomer. Pampasgras behoort tot de grootste groenblijvende siergrassen. Dit is de dwerg-uitvoering van Cortaderia selloana die bovendien meer winterhard is dan de soort. Het loof van deze soort wordt niet hoger van 80 cm, terwijl de talloze pluimen tussen 1.30 – 1.70 cm hoog worden. In normale winters is deze plant groenblijvend. Het loof bestaat uit een dichte massa blauwgroene, smalle lintvormige bladeren die sierlijk overhangen. Hierdoor wordt de plant al snel een meter in doorsnede.  Toepasbaar als solitair, maar vooral mooi in verspreid staande groepen met onderbeplanting van bijvoorbeeld Festuca.  Na een strenge winter het bruine loof kort aan de grond afsnijden. De pluimen verschijnen in het najaar en blijven tot diep in de winter mooi.

Equisetum ramosissimum ‘Japonicum’   Japanse paardenstaart  (Japan) wintergroen. In de prehistorie groeiden de bladerloze paardenstaarten tot boomformaat uit. Nu zijn er nog een klein aantal familieleden van dit oeroude geslacht over welke vooral in koele, vochtige gebieden te vinden zijn. Het zijn allemaal planten met diepgaande wortelstokken. Een van de mooiste soorten in de Japanse paardenstaart met stilistische groene stengels welke uit losse segmenten zijn opgebouwd. Elk segment is afgezet met een zwarte rand. In de loop van de zomer komen ze tot bloei. De primitieve bloeiwijze van Equisetum bestaat uit een zwart kolfje, bovenaan de stengel welke door de wind bestoven wordt. Als tuinplant met wortelbegrenzer uitgroeiend tot 100 cm en prima toepasbaar in combinatie met bladplanten vanwege sterke verticale lijnen. Ook als kuipplant.

Equisetum heymale  ‘Robustum’  Reuze Japanse paardenstaart  (Japan) wintergroen. In de prehistorie groeiden de bladerloze paardestaarten tot boomformaat uit. Nu zijn er nog een aantal familieleden van dit oeroude geslacht over welke vooral in koele, vochitge gebieden te vinden zijn. De variëteit Robustum is een XL uitvoering van Equisetum rammossisimum. ‘Robustum’ kan onder gunstige omstandigheden uitgroeien tot een respectabele 150 - 200 cm. Zeer fraai toe te passen in moderne, strakke tuinarchitectuur in potten of kuipen. met stilistische groene stengels welke uit losse segmenten zijn opgebouwd. Graag een vochthoudende grond. Als tuinplant met wortelbegrenzer prima toepasbaar in combinatie met bladplanten vanwege sterke verticale lijnen. Ook erg mooi als kuipplant.

 

Festuca glauca ‘Elijah Blue‘  Blauw schapengras (Europa) Wintergroen. Het staalblauwe schapengras Festuca glauca heeft zijn waarde als ijzersterke maar vaak kortlevende bodembedekker inmiddels bewezen. Er zijn diverse variëteiten in vele tinten blauw en groen geselecteerd. Een van de mooiste staalblauwe selecties is Festuca glauca ‘Elijah Blue’. Deze plant vormt ronde wintergroene pollen van 20 cm in doorsnede. Het is bij uitstek een plant voor een goed drainerende, relatief droge bodem in de volle zon. Op natte plekken loopt de kwaliteit terug. Festuca is minder geschikt voor zware klei.  Mooi in groepen samen met Yucca, palmen en hogere siergrassen. Ook geschikt voor beplantingsbakken en daktuinen.

 

Festuca gautieri ‘Scoparia’   Siergras (Zuid Europa) wintergroen. Festuca gautieri ‘Scoparia’ groeit o.a. in het wild in Portugal tussen stenen en gravel. Het is een wintergroene en winterharde lage bodembedekker, groeiend op dichte pollen. Dit siergras wordt 10 tot 15 cm hoog. De naaldachtige, mosgroene bladeren groeien in dichte pollen alsof het een egel is.  Deze soort is vooral geschikt om langs paden, tussen stapstenen en in rotstuinen te gebruiken op goed doorlatende grond. Het is een decoratieve soort voor zon en halfschaduw.  Dit siergras heeft een doorlatende bodem nodig. Mooi om in grote groepen toe te passen in combinatie met groepen Ophiopogon en Imperata.                      

Hackenochloa macra   Japans siergras  (Japan, China, Korea). Hakonechloa macra is een sierlijk grasje met een bijzondere uitstraling.  Het heeft taai, bijna bamoeachtig blad. Hackenochloa groeit in het begin niet snel en doen het op iedere plek die niet te droog is. Bij uitstek ook geschikt voor potten en bakken, maar ook langs paden komt de sierlijke groeiwijze tot zijn recht. De pollen kunnen 30 cm doorsnede bereiken bij een hoogte van 25 – 35 cm. Midden zomer vormen zich de fijne bloeipluimpjes tussen het loof waardoor de plant een nog fijnere textuur krijgt. Het blad kleurt in de herfst naar oranje-rood tinten. Na de winter het oude loof kort aan de grond afknippen. Heel mooi als ‘kussens’ op de voorgrond.

Hakonechloa macra 'Allgold'    Siergras  (Japan). In de limegroen tot geelgroene grassen is ‘Allgold’ een opvallende verschijning. Deze selectie van het Japanse siergras Hakonechloa macra heeft de sterkste kleur geel. Ondanks het gebrek aan bladgroen is deze variëteit een sterke en vitale groeier. Als geen ander is 'Allgold' in staat een donkere plek in de tuin op te lichten. Deze variëteit wordt tot 30 cm hoog. Mooi om in groepen, langs randen en als solitair op donkere plekken toe te passen Hakonechloa is prima winterhard en polvormend. Midden zomer bloeit dit gras met fijne pluimen tussen het loof. Dit siergras is niet wintergroen. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden.

Hakonechloa macra ‘Aureola’   Geelbont siergras  (Japan). De briljant gele Hakonechloa macra 'Aureola' is een sierlijk grasje met een bijzondere uitstraling.  Het heeft taai, bijna bamboeachtig blad. Ze groeit in het begin niet snel en doen het op iedere plek die niet te droog is in de zon tot halfschaduw. Bij uitstek ook geschikt voor potten en bakken, maar ook langs paden komt de sierlijke groeiwijze tot zijn recht. In het najaar kleurt het loof door naar oranjegeel. De pollen kunnen 30 cm doorsnede bereiken bij een hoogte van 20 – 30 cm. In de zomer bloeit dit siergras met talrijke ragfijne pluimpjes tussen het loof. Na de winter het oude loof kort aan de grond afknippen. Heel mooi als ‘kussens’ op de voorgrond van een border, tussen tegels, gravel of stenen en aan de voet van hoge grassen en bamboes.    

 

Helicotrichon sempervierens

Imperata cylindrica ‘Koenigii’  Japans rijstgras (Japan). Japans rijstgras is een groter familielid van het Bloedgras. Deze vorm wordt 50 – 70 cm hoog en heeft een zachte smaragdgroene bladkleur. Pas in de herfst verkleurt het blad naar paars-roodtinten. De beste standplaats is een humusrijke goed doorlatende grond, in de zon tot halfschaduw. Vormt op den duur een brede zode. Mooi om een rijstveld te imiteren. Toepasbaar in grotere groepen in de volle zon tot halfschaduw. Eventueel wortelbegrenzer toepassen want deze plant maakt worteluitlopers. Ook geschikt voor kuipen en beplantingsbakken.  Na de winter het oude loof kort aan de grond terugsnijden.

         

Imperata cylindrica ‘Red Baron‘  Japans Bloedgras (Japan). Een van de meest kenmerkende grassen is het naar bloedrood verkleurende Japans Bloedgras. Imperata komt relatief laat in het voorjaar aan de groei, maakt aanvankelijk groen blad dat onder invloed van de eerste voorjaarszon naar dieprood verkleurt. Imperata staat het liefst zonnig en niet te nat. Gedurende de zomer kleurt het loof steeds verder door naar prachtig rood. De uitgroeihoogte bedraagt 30 – 40 cm. Het is een fantastische accentplant, bijvoorbeeld in combinatie met Zwarte Slangenbaard. Japans bloedgras heeft een kleur bijna aan de andere kant van het spectrum. De winterhardheid is goed mits aangeplant op een humusrijke goed doorlatende grond in de volle zon. Imperata bloeit niet in ons klimaat. Na de winter het oude loof kort aan de grond terugknippen.

 

Leymus arenarius ‘ Blue Dune’   Blauw strandgras (Europa) wintergroen. Een siergras voor de ultieme strandsfeer. Deze soort heeft nog blauwer blad. Het brede, stugge loof groeit stevig rechtop en wordt 40 - 60 cm hoog. In de zomer volgt de strogele bloeiwijze die aan tarwe doet denken. Groeit bij voorkeur op een zandige, doorlatende bodem in de zon. Maakt worteluitlopers, dus ideaal voor een grote groep of in bakken.

 

 

Liriope muscari ‘Gold Banded ‘   Bontbladige liriope (Japan) wintergroen. Deze bontbladige selectie van Liriope heeft wat grover, breder blad in vergelijking met de botanische vorm. De gele banden in de lengterichting van heb blad zijn vooral tijdens de nieuwe bladvorming het meest intensief. Later in het jaar overheersen de groentinten in het blad. Maakt dikke, paarse bloemtrossen in de late zomer. Deze variëteit is verrassend sterk gebleken na de laatste koude winters. ‘Gold Bandend' wordt 20 – 30 cm hoog en groeit op dichte pollen. Deze wintergroene plant is bruikbaar in grotere groepen op de voorgrond, als randplant en in grote plantenbakken. Verlangt een humusrijke, vochthoudende bodem.

 

Liriope muscari ‘Monroe White   White Monkey Grass (Japan) wintergroen. Deze variëteit de Japanse Liriope muscari dankt zijn sierwaarde aan de roomwitte bloeipluimpjes in de nazomer. ‘Monroe White’ vormt stevige, volle pollen met een groeihoogte van 25 tot 30 cm. Het is een betrouwbare polvormende selectie uit de leliefamilie met grasachtig wintergroen loof. Schaduw en droogte wordt verrassend goed verdragen, al groeit de plant beter op humusrijke, vochthoudende grond. Groeit op compacte pollen en is goed winterhard. ‘Monroe White’doet het goed als bodembedekker op plaatsen met een donkere achtergrond. Deze Liriope is toepasbaar als randplant, in beplantingsbakken, tussen tegels, stenen en gravel en als onderbeplanting bij hoge bamboes, grassen en heesters.                       

 

Liriope muscari ‘Royal Purple’   Monkey grass, (China, Japan) wintergroen. Deze variëteit van de sterke soort L. muscari dankt zijn naam aan de grotere, en vollere blauw-paarse bloeiwijzen. Liriope (een lelieachtige) wordt 15-25 cm hoog en komt in het najaar tot volle bloei. Het is zo een welkome verrassing aan het einde van het seizoen. Door het wintergroene karakter en de dichte pollen is het bij uitstek een geschikte bodembedekkende soort die, eenmaal goed ontwikkeld, alle onkruidgroei belemmerd. Liriope is perfect bruikbaar als randplant. Liriope verlangt een humusrijke, vochthoudende bodem in de halfschaduw tot zon.    Ook toepassing in ruime schalen en bakken is mogelijk. Er zijn meerdere soorten en vormen van Liriope op de kwekerij.   

 

Luzula pilosa ‘Igel  Biesgras (Europa) wintergroen. Deze dwerg Luzula groeit uit tot een dichte toef met de kenmerkende wintergroene bladerkransen…….

 

Luzula sylvatica ‘Bromel’   Biesgras  (Europa) Wintergroen. Deze wintergroene bodembedekker wordt tussen 20 40 cm hoog. De rozetvormige groeiwijze en het relatief brede blad van deze cultivar doet denken aan een bromelia, vandaar de naam. Luzula is toepasbaar tot in diepe schaduw op een humusrijke bodem. In het voorjaar bloeit deze plant met tot 40 cm lange aren met een roomwitte bloeiwijze.

 

Luzula sylvatica ‘Marginata’   Biesgras  (Europa) Wintergroen. Deze wintergroene bodembedekker wordt tussen 20 30 cm hoog. De bladranden van deze cultivar hebben een smal roomwit randje waardoor deze vorm net iets meer accent heeft dan andere soorten. Luzula is toepasbaar tot in diepe schaduw op een humusrijke bodem. In het voorjaar bloeit deze plant met tot 40 cm lange aren met een roomwitte bloeiwijze.

 

 Millium effusum ‘Aureum‘   Gierstgras goudgeel (Europa). Bij Millium effusum 'Aureum' lichten de goudgele bladeren op een beschaduwde plaats als door de zon beschenen prachtig op. Met wat doorhangende bladeren lijkt deze Millium een goudgele variant van het Japans Bloedgras. Millium effusum ‘Aureum’ wordt ca. 20 tot 30 cm hoog. Terugsnoei na de bloei in mei bevordert de groei van frisse nieuwe bladeren die hun kleur tot diep in de zomer behouden.  Het is van nature een bosrandplant, dus een vochthoudende, humusrijke bodem in de (half)schaduw is te prefereren. De selectie Yaffle heeft groen-geel gebandeerde bladeren en wordt iets hoger dan Aureum. Milliem bloeit met fijne ‘gierst’ pluimpjes in het voorjaar. Na de winter het oude loof terugknippen bevordert een kleurrijke hergroei.

 

Miscanthus condensatus ‘Cabaret’   Oosters Prachtriet  (Japan). Zonder twijfel de meest spectaculaire selectie van alle bonte Miscanthussen. Het tot 3 cm brede blad heeft groene bladranden en naar het midden toe brede geelgroene lengtestrepen. In ons klimaat komt deze selectie niet tot bloei, maar als bladplant is hij toch belangrijker. Deze vorm is in het wild gevonden in Japan. ‘Cabaret’ heeft enkele jaren nodig om goed uit te groeien en kan dan een hoogte van ruim 2 meter bereiken. ‘Cabaret’ staat graag op een warme, zonnige plaats en kan eventueel ook in grote beplantingsbakken toegepast worden. Prima bruikbaar als solitair of al combinatieplant op de achtergrond met rood- of grijsbladigen in de omgeving. Goed winterhard. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden.

Miscanthus condens. ‘Cosmopolitan’   Oosters Prachtriet  (Japan). Miscanthus var. condensatus ‘Cosmopolitan’ komt via de V.S.  uit Japan, Deze variëteit heeft in het oog springende bladeren (tot 4 cm breed!) met een mooie crèmewitte bandering. Halverwege vorige eeuw is deze plant in de omgeving van Tokyo gevonden in het wild. Een prachtige accentplant achter in de border of als solitair! ‘Cosmopolitan’ is te beschouwen als een groter type dan ‘Variegatus’.  Dit polvormend siergras is prima winterhard. De uitgroeihoogte  is 2.00 – 2.50 m. Bloeit in een goede zomer vanaf september met grote koperrode pluimen welke later verkleuren naar zilvergrijs. ‘Cosmopolitan’ bloeit beter en rijker dan ‘Cabaret’. Dit siergras heeft een mooi winterbeeld met bruine halmen en pluimen. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden.

Miscanthus condensatus Cosmopolitan www.PerkGroen.nl

 

Miscanthus condensatus ‘Emerald Giant

 

 

 

Miscanthus sinensis ‘Ferner Osten’    Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. Deze niet al te grote selectie van het Oosters Prachtriet kenmerkt zich door het smalle blad en een stevig opgaand habitus. Een bijzondere eigenschap van deze vorm is de sterke rood-verkleuring in de herfst wat deze plant extra gebruikswaarde geeft. De pluim is aanvankelijk roodkoper en verkleurt later in het seizoen naar zilvergrijs. Het smalle loof heeft de kenmerkende zilveren middennerf. De hoogte met pluim bedraagt circa 1,5 meter maar kan variëren afhankelijk van de standplaats en bodem. Ook deze Miscanthus heeft een fraai winterbeeld met strogele halmen getooid met zilvergrijze pluimen. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden. Ook toepasbaar in grote beplantingsbakken op terras en daktuin in de zon.

Miscanthus ‘Ghana’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. De selectie ‘Ghana’ is een stevig polvormend siergras . De groeihoogte bedraagt 1.50 tot 1.70 m inclusief pluim. ‘Ghana’ bloeit in augustus en september met smalle, donkerrode pluimen welke later naar zilvergrijs verkleuren. Het meest kenmerkend is de verkleuring die het loof ondergaat van donkergroen naar purperrood in de nazomer en herfst. Daarnaast heeft dit siergras een mooi winterbeeld met strogele halmen en zilvergrijze pluimen. Miscanthus staat graag op een lichte plek en kan ook in beplantingsbakken toegepast worden. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden waarna het nieuwe loof doorkomt.

 

Miscanthus giganteus ‘Aksel Olsen’   Oosters Prachtriet - Olifantsgras  (Japan, China, Korea). De selectie giganteus ‘Aksel Olsen’ is een zeer fors polvormend siergras dat ook wel olifantsgras genoemd wordt. De groeihoogte bedraagt 2,50 tot 4,00+ m inclusief pluim. ‘Aksel Olsen’ maakt lange, brede bladeren met een zilveren middennerf en groeit mooi rechtop. Hij bloeit aleen na een warme zomer in oktober met grote, koperrode pluimen welke later naar zilvergrijs verkleuren. Het loof ondergaat een mooie herfstverkleuring via goudgeel naar oranjerood. Daarnaast heeft dit siergras een mooi winterbeeld met strogele halmen en zilvergrijze pluimen dat een winterrietvegetatie verbeeldt. Miscanthus staat graag op een lichte plek en kan ook in beplantingsbakken toegepast worden. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden waarna het nieuwe loof doorkomt. Deze plant staat internationaal in de aandacht als biomassa-gewas.

Miscanthus sinensis ‘Goliath’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. De selectie ‘Goliath’ is een is een hoog opgroeiende Miscanthus met, in tegenstelling tot M. ‘Giganteus’, elk jaar gegarandeerde bloei. De groeihoogte bedraagt 2.00 – 2.50 m inclusief pluim. ‘Goliath’ bloeit in augustus en september met grote, koperrode pluimen welke later naar zilvergrijs verkleuren. Ook het loof ondergaat een mooie herfstverkleuring via goudgeel naar oranjegeel. Daarnaast heeft dit siergras een mooi winterbeeld met strogele halmen en zilvergrijze pluimen. Miscanthus staat graag op een lichte plek en kan ook in beplantingsbakken toegepast worden. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden waarna het nieuwe loof doorkomt.

 

Miscanthus sacchariflorus ‘Gotemba Gold’   Oosters Prachtriet  (Japan). Een bijzonder mooi, uitlopervormend siergras is de geelgroen-gestreepte selectie ‘Gotemba Gold’. Deze nog zeldzame vorm is door Barry Yinger uit Japan geïmporteerd. Opvallende kenmerken zijn de purperrode stengels welke een prachtig contrast vormen met het brede, geelbonte blad dat voorzien is van een zilveren middennerf. We hebben nog nooit bloei waargenomen. In kleine tuinen is het raadzaam deze soort binnen een ring van wortelbegrenzerfolie te planten. Ook toepasbaar in beplantingsbakken. De hoogte ligt tussen 120 – 160 cm. Het is een plant voor de volle zon. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden.

 

Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’ is een geliefde plant bij tuinarchitecten vanwege het zeer fijne blad en de opgaande groeiwijze 1,60 – 180 cm. Tel daarbij op het transparante loof en het zacht ruisen in de wind en je hebt een ideale plant voor moderne tuinen met een strakke lijnvoering. Ontwerper Dick Beijer gebruikt deze soort ook vanwege het (meestal) uitblijven van de bloei in ons klimaat, wat uitstekend past in zijn minimalistische vormgeving. Prachtig met Brunnera ‘Jack Frost’ als bodembedekker en witbloeiende hortensia’s. Zoals alle Miscanthussen ook een mooi wintersilhouet. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden. Voor een meer oplichtend effect is M. Morning Light, met vergelijkbare groeiwijze maar witte bladranden, een uitstekende soort. Ook bruikbaar in kuipen en plantenbakken.    

   

Miscanthus ‘Herbstfeuer’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. De selectie ‘Herbstfeuer’ vormt een stevige opgaande pol. De groeihoogte bedraagt 1.60 tot 1.80 m inclusief pluim. Het meest opvallend zijn de aanvankelijk golvende pluimen die doen denken aan een vlam.  ‘Herbstfeuer’ bloeit vanaf september met grote, koperrode pluimen welke later naar zilvergrijs verkleuren. Ook het loof ondergaat een mooie herfstverkleuring naar goudgeel. Absoluut een van de meest stevige siergrassen. Daarnaast heeft dit siergras een mooi winterbeeld met strogele halmen en zilvergrijze pluimen. Miscanthus staat graag op een lichte plek en kan ook in beplantingsbakken toegepast worden. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden waarna het nieuwe loof doorkomt.

Miscanthus ‘Hermann Mussel’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. ‘Herman Mussel’ is een rijkbloeiende en snelgroeiende vorm en bestand tegen late nachtvorsten. Deze kruising is vernoemd naar de directeur van de botanische tuin in München door Max Riedelsheimer. Niet zonder reden, want het is een van de meest vitaal groeiende soorten. Het relatief smalle blad groeit in een dichte groep uit tot een bijna ronde vorm. In de nazomer is deze plant getooid met een massale hoeveelheid goudgele pluimen die later verbloeien naar zilvergrijs. Een zeer aanbevelingswaardige soort om als solitair of in groepen toe te passen. Uitstekend winterhard en ook bruikbaar in kuipen en beplantingsbakken. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden.

 

Miscanthus ‘Juli’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. De selectie ‘Juli’ is een stevig polvormend siergras met als belangrijkste

Miscanthus ‘Kaskade’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. De selectie ‘Kaskade’ is een stevig polvormend siergras met als belangrijkste

 

Miscanthus ‘Kleine Fontaine’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. De selectie ‘Kleine Fontaine’ is een topper onder de halfhoge Miscanthussen. Dit siergras maakt een stevige pol. De groeihoogte bedraagt 1.50 m inclusief pluim. De bloei ontwikkelt zich als een fontein; terwijl de eerste pluimen al ver boven het loof uittoornen beginnen de nieuwe bloeipluimen al weer van binnenuit de plant tot ontwikkeling te komen. ‘Kleine Fontaine’ bloeit eind juli tot oktober met koperrode pluimen welke later naar zilvergrijs verkleuren. Daarnaast heeft dit siergras een mooi winterbeeld met strogele halmen en zilvergrijze pluimen. Miscanthus staat graag op een lichte plek en kan ook in beplantingsbakken toegepast worden. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden waarna het nieuwe loof doorkomt.

 

Miscanthus ‘Kleine Silberspinne’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. De selectie ‘Kleine Silberspinne’ is een stevig polvormend siergras met als belangrijkste kenmerken het zeer fijne loof, een rijke bloei en een beperkt hoogte. De groeihoogte bedraagt 1.00 tot 1,50 m inclusief pluim. ‘Kleine Silberspinne’ bloeit in augustus en september met smalle, koperrode pluimen welke later naar zilvergrijs verkleuren. Ook het loof ondergaat een mooie herfstverkleuring via goudgeel naar oranjerood. Absoluut een van de beste siergrassen voor de kleine tuin. Daarnaast heeft dit siergras een mooi winterbeeld met strogele halmen en zilvergrijze pluimen. Miscanthus staat graag op een lichte plek en kan ook in beplantingsbakken toegepast worden. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden waarna het nieuwe loof doorkomt.

 

Miscanthus ‘Malepartus’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. De selectie ‘Malepartus’ is een stevig polvormend siergras . De groeihoogte bedraagt 1.80 tot 2.00 m inclusief pluim. ‘Malepartus’ bloeit in augustus en september met grote, koperrode pluimen welke later naar zilvergrijs verkleuren. Ook het loof ondergaat een mooie herfstverkleuring via goudgeel naar oranjerood. Absoluut een van de beste siergrassen. Daarnaast heeft dit siergras een mooi winterbeeld met strogele halmen en zilvergrijze pluimen. Miscanthus staat graag op een lichte plek en kan ook in beplantingsbakken toegepast worden. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden waarna het nieuwe loof doorkomt

.

Miscanthus ‘Morning Light’   Oosters Prachtriet  (Japan) Mooi wintersilhouet. Dit is een van de meest opvallende selecties van Miscanthus. Deze vorm uit Japan heeft zeer smal met zilverwitte bladerenranden en middennerf.  Hierdoor ontstaat een sterk oplichtend visueel effect. ‘Morning Light is polvormend en toepasbaar als solitair of in groepen bij een donkere achtergrond bijvoorbeeld in combinatie met roodbladige planten. Groeihoogte 1.60 – 1.80. Bloeit alleen na een warme zomer eind september met koperrode pluimen. Daarnaast heeft dit siergras een mooi winterbeeld met strogele halmen en zilvergrijze pluimen. Miscanthus staat graag op een lichte plek en kan ook in beplantingsbakken toegepast worden. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden waarna het nieuwe loof doorkomt.

 

Miscanthus ‘Nishidake’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. De selectie ‘Nishidake’ is een stevig polvormend siergras met als belangrijkste

 

Miscanthus ‘November Sunset’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. ‘November Sunset’ is een Amerikaanse selectie van Miscanthus sinensis. Deze vorm is een van de laatst in het seizoen bloeiende siergrassen (begin november) en bestand tegen late nachtvorsten. Het is een van de meest vitaal groeiende soorten. Het relatief smalle blad is iets breder dan ‘Gracillimus’ en groeit in een dichte pol uit tot een bijna ronde vorm. De pluimen zijn bij opening aanvankelijk rozerood en verbloeien later naar zilvergrijs. Een zeer aanbevelingswaardige soort om als solitair of in groepen toe te passen met een hoogte van 150 – 170 cm. Uitstekend winterhard en ook bruikbaar in kuipen en beplantingsbakken. Miscanthus heeft een mooi wintersilhouet en blijft stevig staan. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden.

 

Miscanthus ‘Onyx’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. Een van de beste selecties van Miscanthus om als statige solitair te fungeren. Deze vorm kenmerkt zich door een vaasvormige, opgaande groeiwijze met lange tot 1 cm brede bladeren en opvallend hoge bloeistelen welke bekroond zijn met grote, aanvankelijk koperrode pluimen die later verbloeien naar zilvergrijs. De pluimen steken 1 tot 1,5 meter boven het loof uit waardoor de totale hoogte 3 tot 3,5 m wordt. ‘ Onyx’ heeft een mooi winterbeeld en is prima winterhard. Standplaats volle zon tot lichte schaduw. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden is het enige wat aan onderhoud nodig is.

 

Miscanthus ‘Poseidon’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. De selectie ‘Poseidon’ is een stevig polvormend siergras met als belangrijkste

 

Miscanthus ‘Pünktchen’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. Deze Duitse selectie van Miscanthus is een beter alternatief voor de bekende ‘Zebrinus’ (Zebrariet). Dit type heeft sierlijk overhangende bladeren, bezet met zachtgele dwarsstrepen. Een bloeizekere soort met vanaf augustus/september talrijke pluimen in de kleur goudgeel en koperrood. Later in het seizoen verbloeiend naar zilvergrijs. Ook deze Miscanthus heeft een mooi winterbeeld. De uitgroeihoogte is 160 – 190 cm. Prima winterhard. Miscanthus kan ook in kuipen en beplantingsbakken toegepast worden. Standplaats volle zon tot halfschaduw. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden is het enige onderhoud.

 

Miscanthus ‘Roland’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. De selectie ‘Roland’ is een

 

Miscanthus ‘Roter Pfeil’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. De selectie ‘Roter Pfeil’ is een

 

Miscanthus ‘Rotsilber’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. De selectie ‘Rotsilber’ is een

 

Miscanthus ‘Sarabande’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. De selectie ‘Sarabande’ is een

 

Miscanthus ‘Silberspinne’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. De selectie ‘Silberspinne’ is

 

Miscanthus ‘Silberfeder’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. De selectie ‘Silberfeder’ is

 

Miscanthus ‘Silberturm’   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. De selectie ‘Silberturm’ is

 

Miscanthus transmorisinensis

 

Miscanthus ‘Variegatus’    Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet. ‘Variegatus’ is een polvormend siergras met opvallend scherp getekende bladeren, witbont. Dit gras is toepasbaar als solitair of in groepen bij een donkere achtergrond of in combinatie met roodbladige planten. Prima winterhard. De groeihoogte bedraagt 1.50 – 1.75. ‘Variegatus’ bloeit in een goede zomer eind september met koperrode pluimen die later naar zilvergrijs verkleuren. Zoals een Miscanthus betaamt heeft ook deze cultivar een mooi winterbeeld met strogele halmen en zilvergrijze pluimen. Miscanthus staat graag op een lichte plek en kan ook in beplantingsbakken toegepast worden. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden waarna het nieuwe loof doorkomt.

 

Miscanthus ‘Yakushima Dwarf’   Oosters Prachtriet  (Japan) Mooi wintersilhouet. De dwergselectie ‘Yakushima Dwarf’ is een stevig polvormend siergras uit Japan . De groeihoogte bedraagt 80 – 100 cm. ‘Yakushima Dwarf’ vormt op de langere duur ronde pollen met ragfijne bladeren, getooid met roodbruine pluimen in de nazomer. bloeit in augustus en september met grote, koperrode pluimen welke later naar zilvergrijs verkleuren. Ook het loof ondergaat een mooie herfstverkleuring naar goudgeel. Daarnaast heeft dit siergras een mooi winterbeeld met strogele halmen en zilvergrijze pluimen, dat vooral mooi is bij wat rijp of sneeuw. Miscanthus staat graag op een lichte plek en kan ook in beplantingsbakken toegepast worden. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden waarna het nieuwe loof doorkomt.

Miscanthus Yakushima Dwarf Japanse dwergselectie oosters prachtriet copyright www.PerkGroen.nl

Miscanthus ‘Zebrinus Strictus’   Oosters Prachtriet, Zebragras  (Japan, China, Korea). Deze opgaande selectie heeft een sterk geel-groen vlekkenpatroon op elk blad. De bladeren hebben een meer stijve vorm en staan schuin omhoog gericht.  Hierdoor oogt de plant als geheel strakker in vergelijking met bijvoorbeeld M. Punktchen (eveneens een soort met gele dwarstrepen op het blad). ‘Zebrinus Strictus’ blijft tot laat in het seizoen mooi van vorm. De bloei er laat, meestal pas medio oktober. De bloeipluimen zijn de karakteristiek roodkoper van kleur en verbloeien binnen een maand naar zilvergrijs. Het winterbeeld is wat slordiger dan bij andere Miscanthussen. Goed winterhard en polvormend. Zebrinus staat graag op een doorlatende, humusrijke bodem in de volle zon. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden.

 

Molinia caerulea ‘Moorhexe’ en ‘Moorflamme’   Pijpestrootje (Europa) mooi wintersilhouet. Deze donkergroene vorm komt uit

Ophiopogon spicata ‘Silver Dragon   Zilveren Slangenbaard (Japan) wintergroen. Deze variëteit dankt zijn sierwaarde aan het met zilverkleurige banden bezette smalle blad. Vormt ook stevige, volle pollen met een groeihoogte van 25 tot 30 cm. Het is een bonte vorm komt uit de leliefamilie met grasachtig wintergroen loof. De open trosvormige bloemen zijn wit en hangen aan gebogen steeltjes. Schaduw en droogte wordt verrassend goed verdragen, al groeit de plant beter op humusrijke, vochthoudende grond. Vormt zijscheuten waardoor snel een dichte, bodembedekkende mat wordt verkregen. Vriest terug na langdurige vorst maar herstelt meestal weer vanuit het wortelstelsel. Doet het goed als bodembedekker op plaatsen met een donkere achtergrond.

 

Ophiopogon japonicus ‘Kyoto Dwarf’   Tempelgras, Dwergslangenbaard (Japan) wintergroen. Bekend van de Japanse inzending op de Floriade is dit de veel gezochte lage en zeer compacte Ophiopogon die oorspronkelijk in originele Japanse tuinen en bij tempels wordt toegepast. Deze Japanse mini-slangebaard met donkergroen blad, groeit in zeer dichte wintergroene pollen uit tot een dichte zode van amper 10 cm hoog. Er is een soort alternatieve grasmat van te maken die altijd perfect op kleur blijft. Sterk beloopbaar is deze plant echter niet. De bloei met kleine, witte klokjes wordt gevolgd door opvallende staalblauwe vruchten.  Mooi in combinatie met siergrassen, bladplanten en tussen uitgesnoeide bamboe. Ook geschikt voor grote schalen. Humusrijke, vochthoudende grond in halfschaduw tot zon.  

 ophiopogon japonicus kyoto dwarf 250px www.PerkGroen.nl ophiopogon japonicus kyoto dwarf Detail Vrucht 250px www.PerkGroen.nl

 

Ophiopogon planiscapis ‘Nigrescens’   Zwarte Slangenbaard (Japan) wintergroen. Zwarte Slangenbaard is een opvallende plant met werkelijk zwarte, lintvormige bladeren. De crèmewitte bloemtrosjes hebben een paarse zweem en worden gevolgd door zwarte bessen. Deze lage bodembedekker (10-20cm) neemt er even de tijd voor, maar na enkele jaren vormt hij een perfect dichte bodembedekkende mat. Zwarte Slangenbaard is wintergroen of moeten we zeggen winterzwart? Leuk om als ondergroei van een uitgesnoeide zwarte bamboe toe te passen en in combinatie met bijvoorbeeld vuurrood Japans Bloedgras!  Ook bruikbaar in bakken en grote schalen. Verlangt een vochthoudende, humusrijke grond. Bij voorkeur in zon tot halfschaduw. In de volle schaduw kan ook maar dan is het blad minder zwart.

 

Ophiopogon planiscapis ‘Black Smaragd’   Zwartgroene Slangenbaard (Japan) Wintergroen. Zwartgroene Slangenbaard is een zeldzame, afwijkende selectie in vergelijking met de diepzwarte ‘Nigrescens’. ‘Black Smaragd’ wordt gekenmerkt door diep donkergroene bladeren bij het uitlopen welke later tot zwartgroen doorkleuren. Het lijkt een klein detail, maar in een grotere groep is dit een essentieel verschil in kleur. De crèmewitte bloemtrosjes hebben een paarse zweem en worden gevolgd door zwarte bessen. Deze lage bodembedekker neemt er even de tijd voor, maar na enkele jaren vormt hij een perfect dichte bodembedekkende mat. Zwartgroene Slangenbaard is wintergroen of moeten we zeggen winterzwart? Ook bruikbaar in bakken en grote schalen. Verlangt een vochthoudende, humusrijke grond. Bij voorkeur in zon tot halfschaduw. In de volle schaduw kan ook maar dan is het blad meer groen.       

 

Ophiopogon planiscapis ‘Smaragd   Groene Slangenbaard (Japan) wintergroen. Deze donkergroene vorm komt uit de leliefamilie met breed, grasachtig wintergroen loof. De open trosvormige bloemen zijn wit en hangen aan gebogen steeltjes. De bessen zijn blauw van kleur. Schaduw en droogte wordt verrassend goed verdragen, al groeit de plant beter op humusrijke, vochthoudende grond. Vormt zijscheuten waardoor snel een dichte, bodembedekkende mat wordt verkregen.  Hoogte 10 a 20 cm en goed winterhard. Doen het goed als bodembedekker in combinatie met siergrassen, Acer en bamboe. Wordt ook gebruikt op daktuinen en als gevelbeplanting.

 

Ophiopogon wallichianus (intermedius)   Groene Slangenbaard (Japan) wintergroen. Deze smalbladige, donkergroene vorm komt uit de leliefamilie met grasachtig wintergroe

 

Panicum virginiatum ‘Dallas Blue’   Blauw Parelgierst  (Noord Amerika). Polvormend siergras met blauwe tot blauwgrijze halmen en bladeren. De bloeiwijze is heel fijn vertakt waardoor een transparante pluim ontstaat. Blijft ‘s winters ook goed staan. Door zijn statige groeiwijze vooral geschikt in strakke, formele tuinen met een contrasterende onderbeplanting (bijv. Opiophogon) in kleine groepen of als solitair. Prima winterhard. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden. Deze selectie wordt 100 – 150 cm hoog. Panicum groeit het beste op een goed doorlatende, zandige, humusrijke bodem. Ook geschikt voor bakken en potten.

Panicum virginiatum ‘Heavy Metal’   Blauw Parelgierst  (Noord Amerika). Polvormend siergras met blauwe tot blauwgrijze halmen en bladeren. In de volle zon verkleuren de bladpunten naar paarsrood in de nazomer. De bloeiwijze is heel fijn vertakt waardoor een transparante pluim ontstaat. Blijft ‘s winters ook goed staan. Door zijn statige groeiwijze vooral geschikt in strakke, formele tuinen met een contrasterende onderbeplanting (bijv. Opiophogon) in kleine groepen of als solitair. Prima winterhard. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden. Deze selectie wordt 100 – 120 cm hoog. Panicum groeit het beste op een goed doorlatende, zandige, humusrijke bodem. Ook geschikt voor bakken en potten.

 

Panicum virginiatum ‘Rotstrahlbush’   Parelgierst  (Noord Amerika). Polvormend siergras. In tegenstelling tot de Panicum Heavy Metal is dit een ‘informele plant’ vanwege het losser groeiende loof en de wijder uitgroeiende open pluimen. De bladeren verkleuren aan het eind van de zomer tot diep in de herfst steeds verder naar paars-rood. Dit levert een mooi contrast op. Mooi winterbeeld met bruine halmen en losse, open, zeer fijne pluimen. Begin maart tot de grond afsnijden. Herkomst van deze soort zijn de wilde grasprairies van N-Amerika. Deze selectie wordt 100 – 120 cm hoog. Panicum groeit het beste op een goed doorlatende, zandige, humusrijke bodem. Ook geschikt voor bakken en potten.

 

Phaenosperma globosa    Wintergroen siergras  (Japan, China) wintergroen. Er zijn maar weinig wintergroene  grassen, maar met Phaenosperma globosa, een nieuwkomer uit China en Japan, komt daar verandering in. Tot nu toe is deze plant volkomen winterhard en wintergroen gebleken. Gedurende de zomer komen er uit de volle toef van 50 – 60 cm hoog met brede, palmachtige bladeren lange, ranke aren tot 150 cm welke aan de top bezet zijn met symmetrisch geplaatste pareltjes. Dit gras kan gezien worden als een winterhard alternatief voor het exotische palmgras (Setaria palmifolia) dat door liefhebbers in tuinen ‘s zomers wordt uitgeplant . Een spectaculair gras wat zeker veel ruimte nodig heeft om tot zijn recht te komen.

 

Pennisetum japonicum   Borstelveergras, Lampepoetsergras  (Japan). De Pennisetums zijn typisch grassen van de open vlakte. Een open groeilocatie met veel licht is belangrijk. Van de vele soorten en variëteiten hebben we door selectie en uitval na natte winters er een overgehouden. Dit is Pennisetum japonicum (P. var. ‘ Japonicum’) met een geheel eigen karakter. Deze fraaie plant groeit uit tot een stevige pol van 80 – 100 cm doorsnede en is in de nazomer tot begin winter getooid met vele zeer donkere, uitzonderlijk grote pluimen. Elke pluim is voorzien van talloze donkere, paarszwarte, kafnaalden. Bij voorkeur volle zon, tot half schaduw (dan is de bloei wat later). Goed winterhard gebleken, ook op meer vochtige en compacte kleibodems. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden.

Pennisetum ‘Black Beauty   Borstelveergras, Lampepoetsergras  (N-Amerika)

 

Phormium tenax ‘Atropurpureum’, ‘Bronze’, ‘Goliath’ en andere selecties   Nieuw Zeelandsvlas (Nieuw Zeeland, Tasmanië) wintergroen. Deze donkergroene vorm komt uit de leliefamilie met breed, grasachtig wintergroe

Phormium tenax Bronze www.PerkGroen.nl

 

Poa labillardieri   Oosters Prachtriet  (Japan, China, Korea) Mooi wintersilhouet.

 

Saccharum ravennae    Hardy Sugercane  (Noord Afrika). Dit is een winterhard familielid van het tropische suikerriet. De groeivorm doet denken aan pampasgras. Deze plant vormt eerst een grote toef opgaand, en later overhangend blad. Het riemvormige blad heeft een witte middennerf, is aan de randen licht behaard en is blauwgroen tot grijsgroen van kleur. In het najaar vormen zich de bloeiwijzen. De langgerekte halmen maken open, losse pluimen. De kleur is zilvergrijs. De pluim is niet zo massief als bij pampasgras. Saccharum ravennae verlangt een standplaats in de volle zon op een goed doorlatende bodem. Hij is ook bruikbaar in grote bakken en potten. Erg mooi als deze soort paarsgewijs wordt toegepast in stenenpotten bij een entree.Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden.

 

Sesleria caerulea   Siergras (Noord Amerika) wintergroen. Deze donkergroene vorm komt uit de leliefamilie met breed, grasachtig wintergroe. Ook heb ik op de kwekerij soms de grotere soort Sesleria nitida, een soort met meer zeegroen blad en een donkere pluim.

 

Scirpus tabernaemontani ‘Yellow Stripe’ (Schoenoplectus lacustris ssp. tabernaemontani 'Albescens’). Scirpus met fraaie verticale belijning (Noord Amerika). Scirpus behoort tot de biesachtigen. De vorm Yellow Stripe is de meest opvallende binnen zijn soort en goed winterhard. De bladerloze stelen (ca. 150 cm hoog) zijn in verticale richting prachtig belijnd in geel- en groentinten. In de zomer vormen zich kleine pluimpjes aan de top van de volwassen stengels. Deze niet-wintergroene, transparante plant verlangt een humusrijke, vochtige bodem in zon tot halfschaduw. Kan ook in de moeraszone van de vijver geplant worden. Ook toepasbaar in potten en bakken. Dan wel opletten dat de plant niet te sterk uitdroogt. Een mooie toepassing is in een symmetrische, minimalistische tuin in combinatie met contrasterende bodembedekkers zoals Brunnera Jack Frost, Imperata Red Baron en Ophiopogon planiscapens Nigrescens.

 

Spartina pectinata ‘Aureomarginata’    Goudbandgras  (Noord Amerika). Weinig siergrassen hebben zulke losse, ver overbuigende bladeren als Spartina. Het is een sterke soort die zelfs verzilte groeiplaatsen voor lief neemt. Goudbandgras wuift sierlijk in de wind en breekt niet. Dit gras is ook goed te gebruiken in kuipen en beplantingsbakken. De vorm ‘Aureomarginata’ kenmerkt zich door twee heldergele banden langs de bladranden. De bloeiwijze bestaat uit compacte pluimen met paarse meeldraden. Het is een zeer goed winterharde soort die op alle gronden groeit, maar een voorkeur heeft voor vochthoudende bodems. Op droge grond blijft het een compacte plant. Hoogte 100 – 150 cm. Spartina is ook bruikbaar langs de zeekust. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden.

 

 

Spodiopogon sibericus   Spodiopogon siergras  (China). Spodiopogon sibiricus is een relatief laag siergras (80-100cm) en groeit in het wild in Noord China, op zonnige berghellingen tot 2400 m hoogte. Dit siergras vormt dichte pollen met recht opgaande witroze tot purperen pluimen. De pluimen verschijnen medio augustus (soms eerder) op de plant.  De frisgroene bladeren verkleuren in het najaar roodachtig bruin. Hij stelt geen bijzondere eisen aan de grond, verlangt een normale tot vochtige grond maar zelfs op een niet te droge grond doet hij het ook nog goed.  Spodiopogon ontwikkelt zich het best in warme vochtige zomer. Dit siergras is bij ons goed winterhard gebleken, ook op meer vochtige en compacte kleibodems. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden.

 

 

Stipa barbata   Vedergras  (Zuid Europa). Vedergras heeft een zeer fijne textuur. Ragfijne, als blonde haren dansende bloeipluimen kenmerken dit siergras. Het is een goed winterharde, hoewel kortlevend, siergras voor een zonnige plaats op een goed doorlatende bodem. Zeer fraai om beplantingslijnen mee te verzachten en ook goed bruikbaar om tussen stapstenen, rotsen en flagstones te gebruiken. Kan ook in kuipen en beplantingsbakken. Stipa barbata wordt tussen 40 – 60 cm hoog, afhankelijk van de voedingswaarde van de bodem en standplaats. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden stimuleert snel nieuwe groei. Heel mooi in combinatie met Yucca en palmen.

 

Stipa (Nassella) tenuissima Pony Tails    Mexicaans vedergras   (zuidelijke staten V.S.). Dit is een van de meest fijnbladige siergrassen. De ragfijne, strogele bloeipluimen wuiven zachtjes in de wind. Deze soort bloeit van juni tot september en verlangt een zeer goed doorlatende bodem in de volle zon. Ook geschikt om in grindranden, tussen stapstenen en in kuipen toe te passen. Hoewel het een kortlevende soort is kan zij zich licht uitzaaien en zo in stand blijven in de tuin. Hoogte circa 30 cm. Een gelijkende soort in de Zuid Europese Stipa pulcherrima met eveneens een zeer fijne textuur en slankere pluimen. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden stimuleert snel nieuwe groei. Heel mooi in combinatie met Yucca en palmen.

 

Stipa calamagrostis    (Achnatherum brachytricha, Calamagrostis brachytricha) Diamantgras (Noord Amerika). Diamantgras is een opvallend polvormend siergras met een rijke bloei in de nazomer en herfst. De lange, fijne pluimen vangen makkelijk dauwdruppels waardoor in de morgenzon de pluimen glinsteren in het licht. Vandaar de naam Diamantgras. Sterk, eerst rechtop groeiend, later licht overhangend met een mooi winterbeeld. Deze soort is goed winterhard en wordt 50 – 90 cm hoog. Heeft ook een mooi winterbeeld als het blad eraf is en de halmen wuiven op de wind. Eind van de winter het oude loof kort aan de grond wegsnijden voordat de nieuwe groei begint. Zon tot halfschaduw.

 Calamagrostis brachytricha Diamantgras www.PerkGroen.nl Stipa brachytricha, Stipa calamagrostis, Brachytricha calamagrostis 250px copyright www.PerkGroen.nl

 

Stipa gigantea     Reuzenhaver (Mediterrane) wintergroen. Portugese Reuzenhaver is een sterke, groenblijvende plant. In het voorjaar zijn de blauwgroene bladtoefen weinig opvallend, maar zodra de manshoge, grote transparante bloeipluimen zich vertonen is het een opvallend sierelement in iedere tuin. De open pluimen dansen op de wind. Dit siergras heeft ook een mooi winterbeeld met het overblijvende loof  en de halmen wuivend op de wind. Stipa gigantea vormt dichte pollen met een loofhoogte van ca. 40 cm. Standplaats volle zon op een warme, doorlatende bodem. Na een strenge winter kan het loof wat terugvriezen. Een snoeibeurt in het voorjaar doet dit snel vergeten. Deze soort kan tevens in grotere kuipen en plantenbakken toegepast worden.

Triarrhena lutarioriparia   Lutario, Chinees reuzenriet  (China). Triarrhena is een nog onbekende reusachtige grassoort die in het rijtje Arundo en Miscanthus giganteus past en een hoogte van 6 - 7 meter in een seizoen bereikt! In China is deze plant belangrijk voor de papierindustrie maar in Europa volledig onbekend. Deze nieuwe introductie heeft de strenge winters van ’08, ’09 en ’10 goed doorstaan en produceert jaarlijks vele nieuwe halmen welke onder de bladscheden prachtig purper bemeeld zijn. De lange, lintvormige bladeren met zilveren middennerf hangen sierlijk over. Later in het seizoen ontwikkelt deze plant zijtakken op de knopen.  Het is een transparante plant die ondanks zijn hoogte niet massief is. Let wel op de uitstoeling, want Lutario groeit op rhizomen. Bloei hebben we (nog) niet waargenomen. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden.                  

 

Uncinia rubra   roodbladige zegge-achtige  (Nieuw Zeeland) Wintergroen

 

Uniolia (Chasmanthium) latifolia   Plataargras (Mexico, V.S.). Een polvormend siergrasje met bamboeachtige bladeren, mooi van opbouw met in de nazomer en herfst een rijke bloei. Opvallend is de volgroene kleur van het brede blad. De bloeiwijze is nog het meest bijzonder; talloze platte aren, verkleurend naar roodkoper, dansen in de wind aan ragfijne halmen. Een prachtig siergras om in het zicht langs het terras of in stenen potten te zetten.  Groeit op tot 50 – 70 cm en is probleemloos. In het najaar een van de meest opvallend kleurende grassen in oranje en gele tinten. Heeft ook een mooi winterbeeld als het blad eraf is en de halmen wuiven op de wind. Eind van de winter het oude loof kort aan de grond wegsnijden voordat de nieuwe groei begint. Zon tot halfschaduw.

Uniola latifolia Uniolia Chasmatium latifolia Plataargras copyright www.PerkGroen.nl

 
 

Onderhoud

Wat betreft onderhoud zijn grassen weinig eisend. Jaarlijks is het bij bladverliezende soorten nodig om het dode loof in het vroege voorjaar kort bij de grond af te snijden of knippen. Een oud broodmes, stevige snoeischaar of iets dergelijks is daarbij handig. In de natuur is er geen tuinman voorhanden om het oude loof af te snijden. Daar gebeurt dat regelmatig door begrazing door wilde dieren of door een veldbrand als gevolg van blikseminslag. De as die achterblijft zorgt voor een vitale hergroei. Op experimentele basis heb ik ook terugsnoei door branden geprobeerd bij droog weer eind februari tot begin maart. De verjonging van de met vuur behandelde planten is vitaler, vermoedelijk doordat alle oude delen en dood organische materiaal in het hart volledig wegbrandt. De achtergebleven as bevat genoeg voedingsstoffen voor een vitale hergroei. Op de lange termijn (na circa 5 tot 7 jaar) kunnen sommige polvormige siergrassen (o.a. Cortaderia, Miscanthus) in het hart van de plant dusdanig verouderen dat dit afsterft en er een gat ontstaat. De nieuwe groei concentreert zich dan in een ring rondom de oude kluit. Dit kan nadelig zijn voor de groeivorm. De remedie is om dan de plant te rooien, de verouderde kern te verwijderen en een vitaal buitendeel van de plant te herplanten met extra plantgatverbetering. Na een strenge winter kunnen de bladpunten van groenblijvende grasachtigen bruin worden. Deze kunnen het beste in het voorjaar iets teruggeknipt worden waarna in de loop van het seizoen de vorming van nieuw loof het beplantingsbeeld herstelt.