Bamboekwekerij, toepassing en soortkeuze

 
 

Bamboe voor de tuin

Een van onze belangrijkste specialisaties is het kweken en toepassen van bamboe. Bamboe is een belangrijke plantengroep waarvan de bijzondere eigenschappen steeds meer bekend raken bij tuinbezitters in binnen- en buitenland. In onze assortimentstuin staan de beste tuinbamboes in volle wasdom, geselecteerd uit vele tientallen soorten door jarenlange waarnemingen en toepassingen in de praktijk. Uit onze collectie hebben we de beste soorten gekozen voor toepassingen in Noordeuropeese tuinen en parken. We letten op een goede groeivorm, goede wintergroenheid, kleur van blad en halm en wintertolerantie.

Wat is bamboe ?

Bamboe is een groenblijvend gras in honderden soorten beschreven, van amper 30 cm tot meer dan 10 meter hoog. Deze relatief nieuwe groep planten wordt steeds populairder in de hedendaagse tuin- en landschapsarchitectuur. Niet vreemd gezien de sterke kwaliteiten van bamboe: groenblijvend, winterhard, sfeer creërend, tolerant t.a.v. bodem en standplaats, gering onderhoud en een grote diversiteit in soorten. Hadden we vroeger de keuze uit slechts een handje vol soorten, waarvan de meeste ook nog flinke woekeraars bleken, momenteel is door nieuwe importen uit winterkoude gebieden in Azie een veel ruimere keuze beschikbaar met tal van niet-woekerende (polvormende) soorten.

Bamboe kenmerkt zich door een specifieke groeiwijze in combinatie met een groenblijvend karakter. De spectaculaire groei van de nieuwe halmen in het voorjaar in combinatie met de beweeglijkheid van de plant in weer en wind maakt het een zeer dynamische verschijning in tuinen en parken. Het afgelopen decennium zijn vele nieuwe soorten vanuit het buitenland geïntroduceerd in noord Europa. De beste hebben zich intussen bewezen. Hieruit hebben we een selectie gemaakt van de beste soorten en cultivars welke zich duidelijk van elkaar onderscheiden. Onderstaande afbeelding toont de diversteit in groeivormen van de verschillende bamboe soortgroepen. Op basis van deze indeling bespreek ik hieronder de soorten.

Welke soorten zijn geschikt voor ons klimaat ?

Ondanks dat bamboe van nature niet (meer) op het Europese continent groeit zijn er toch vele tientallen soorten uit koele klimaatgebieden elders in de wereld welke zich prima thuisvoelen in ons klimaat. Jammer genoeg bieden veel tuincentra nog steeds een zeer beperkt assortiment van meestal een stuk of 4 soorten waarvan de meeste matig tot slecht winterhard zijn (Ph. aurea, Ph. nigra, Pseudosasa japonica). Wij kweken vele soorten welke goed tot zeer goed winterhard zijn. We hebben ons aanbod opgedeeld in verschillende groepen om makkelijker tot een keuze te komen. In onderstaande lijst wordt onderscheid gemaakt tussen polvormende soorten, hoge groenhalmige soorten en tenslotte lage soorten. Belangrijke eigenschappen voor tuinbamboe zijn de mate van winterhardheid, hoe goed het loof de winter uit komt, de groeivorm (opgaand, fonteinvormig, parapluvormig) en het groeigedrag van het wortelstelsel (polvormend, uitlopervormend tot woekerend).

Bamboe heeft de reputatie snelgroeiend te zijn. Hierbij worden twee dingen vaak door elkaar gehaald. Enerzijds is er de ontwikkeling van een jonge naar een volwassen plant. Dit kan 4 tot 6 jaar duren, afhankelijk van de startmaat, soort en groeisituatie. De nieuwe halmen van een Fargesia zijn gemiddeld 30 tot 50 cm hoger ten opzichte van het voorgaande jaar. Een Phyllostachys kan makkelijk 100 cm hoogtegroei per jaar bij maken. De groei van de nieuwe halmen zelf is spectaculair snel; zodra de nieuwe scheuten in het voorjaar hun neus boven de grond laten zien begint het groeiproces. Deze nieuwe scheuten schuiven binnen enkele weken uit, als de antenne van een auto, tot hun definitieve eindhoogte. Bij grote bamboesoorten kan een nieuwe halm tot ruim 10 meter opschieten binnen een periode van 4 – 6 weken. Nadat de nieuwe halmen op hoogte zijn begint de ontwikkeling van zijtakken en blad. Deze hoogtetoename gaat (onder de juiste groeiomstandigheden) jaarlijks door totdat de betreffende soort zijn eindhoogte heeft behaald. In het volwassen stadium neem de groei over het algemeen af.

Bamboe kijken en kiezen

In de assortimentstuin zijn honderden bamboes van groot tot klein en als solitair tot haag te bezichtigen. Door de planten in werkelijkheid te zien, te voelen en te horen (ruisen) is samen met ons deskundig advies tot een betrouwbare keuze voor uw toepassing te komen.

Planttijd

De best winterharde soorten kunnen jaarrond uitgeplant worden, behalve bij vorst of tijdens hete, droge perioden. Het meest geschikte plantseizoen ligt tussen maart en november.

Verkrijgbaarheid

Jaarrond zijn tientallen soorten verkrijgbaar, van kleine planten in pot tot grote maten (tot 7 m) in container en uit de vollegrond (tot begin april). Zowel enkele stuks als grote aantallen uniforme partijen voor projectaanplant kunnen geleverd worden. Woekerende soorten kunnen in bedwang worden gehouden met speciaal wortelbegrenzerfolie (rhizoombarriere) voor bamboes. Dit materiaal is verkrijgbaar in diverse maten op de kwekerij. Bij de aanschaf van bamboe krijgt u schriftelijke plant/onderhoudsinstructies mee.

Kweekkwaliteit

We leveren kwaliteitsplanten, zoveel mogelijk biologisch opgekweekt in de vollegrond en buiten in containers. Een groot deel van de bamboeplanten die via de reguliere handel verkrijgbaar zijn, zijn afkomstig uit weefselkweek (in-vitro).  Bij deze teeltmethode worden planten op celnivo in een laboratorium vermeerderd. De bamboes die hieruit afkomstig zijn vertonen vaak groeistoornissen en vitaliteitsverlies. Om deze reden werken wij doelbewust alleen met traditioneel, handvermeerderde planten op basis van delingen of wortelstek van de oorspronkelijke moederplanten. Hierdoor zijn we verzekerd van het behoud van de oorspronkelijke eigenschappen. Onze bamboes worden biologisch opgekweekt, zoveel mogelijk in de buitenlucht in pot (container) en in de vollegrond. De planten worden opgekweekt met organische meststoffen en zijn afgehard voor direct gebruik in de tuin.

 

Bamboehagen

Een belangrijke toepassing van bamboe is het gebruik als heg of afscheiding. De laatste jaren is er steeds meer belangstelling om bamboe toe te passen als wintergroene tuinafscheiding of windsingel. Bamboe kan een zeer fraai alternatief vormen voor de traditionele laurier- of coniferenhaag. Het grote verschil met andere haagplanten is de jaarlijkse verjonging door het hele plant. Omdat bamboe jaarlijks nieuwe grondscheuten maakt en regelmatig nieuw blad ontwikkelt, blijft de plant zich altijd verjongen. Dit in tegenstelling tot andere haagplanten welke alleen maar steeds ouder worden, kaal worden en uiteindelijk om de 6 tot 10 jaar vervangen moeten worden. Bamboe heeft dit nadeel niet. Verder is de eindhoogte van een bamboehaag makkelijk aan te passen door jaarlijkse snoei. In de tuin zijn diverse voorbeeldhagen te zien. Veel meer informatie over hagen en de beste bamboesoorten voor deze toepassing is te vinden in het artikel over bamboehagen, onder het kopje bamboehagen op de website www.bamboehaag.nl

 

Overzicht van de belangrijkste soorten:

Als handreiking om u te helpen bij het maken van een keuze hebben we een onderverdeling gemaakt van (1) polvormige soorten (Fargesia), (2) hoge soorten met rhizomen (Phyllostachys, Bashania, Semiarundinaria), (3) en lagere soorten met rhizomen (Sasa, Sasaella, Pleioblastus, Indocalamus). Fargesia is polvormend (niet woekerend). Uitlopervormende soorten kunnen in meer of mindere mate woekeren, afhankelijk van de betreffende soort, standplaats en bodemtype. Gebruik hiervoor rhizoombarriere (wortelbegrenzerfolie) bij de aanplant. Dit materiaal is verkrijgbaar op de kwekerij.

copyright www.PerkGroen.nl

1. Polvormende (niet-woekerende) bamboes, Fargesia

De niet-woekerende, polvormende bamboes uit het geslacht Fargesia hebben als gezamelijke kenmerken dat ze veel, relatief dunne halmen maken, dicht bebladerd zijn, compact groeien, gemiddeld tussen 2 en 4 meter hoog worden en een goede winterhardheid hebben. Als we in meer detail kijken dan zijn er belangrijke karaktereigenschappen die van belang zijn bij het bepalen van de uiteindelijke soortkeuze binnen Fargesia. Hieronder worden de belangrijkse sooten besproken. Naast de informatie op deze website is het van groot belang de planten ‘in het echt’ te zien. Daarom hebben we bij de kwekerij een grote tuin met volwassen beplanting waar u soorten kunt vergelijken en inspiratie op kunt doen voor uw aanleg en soortcombinaties. In de tuin zijn informatiebordjes en is een literatuurhoek aanwezig om u verder te verdiepen in de mogelijkheden. Uiteraard krijgt u ter plekke toelichting en advies.

Niet-woekerende, ofwel polvormende bamboes maken geen wortelstokken (rhizomen) die zich door de tuin verpreiden, maar maken jaarlijks korte wortelnekken rondom de kluit waaruit nieuwe halmen opgroeien, waardoor de pol elk jaar in diameter toeneemt. Denk hierbij aan 5 tot 10 cm aanwas in breedte. Op de lange duur kan ook een Fargesia een forse omvang bereiken. Als dat in een kleine tuin niet toelaatbaar is dan is een periodieke wortelsnoei of het ingraven van een ondiepe wortelbegrenzer voor Fargesia aan te raden (verkrijgbaar op de kwekerij).

Belangrijke bamboes voor toepassingen in onze tuinen zijn de ‘botanische’ soorten; bamboes die ooit in de natuur zijn verzameld en een aantal  bijzondere eigenschappen hebben die ze als beste geschikt maken voor onze tuinen en parken in de volgende 'top 5':

Fargesia robusta ‘Campbell’ Dit is een van de beste tuinbamboes die alle eigenschappen heeft om tot een van de meest gevraagde soorten te behoren op onze kwekerij. Deze uit het wild afkomstige bamboe kenmerkt zich door een stevige, opgaande groeiwijze en is geschikt voor zowel een zonnige als een schaduwrijke standplaats. De soortnaam ‘robusta’ verwijst naar de robuuste, relatief dikke halmen die de plant de strak opgaande groeivorm geven.  Het kenmerk van ‘Campbell’ zijn de kleine, donkergroene bladeren, olijfgroene halmen en in het voorjaar opvallende papierwitte schutbladeren rondom de nieuwe halmen welke lang aan de plant blijven. Na het afvallen van de schutbladeren in de zomer komen de donkergroene halmen tevoorschijn. Deze verkleuren uiteindelijk naar olijfgroen. Een andere belangrijke eigenschap in het winterbeeld is dat deze soort zijn blad niet oprolt bij vorst en een geringe bladval kent voor de winter waardoor ‘Campbell’ er ‘s  winters mooi uit blijft zien. ‘Campbell’ behoort tot de vroegst uitlopende bamboes; in april verschijnen de scheuten al boven de grond, bij jonge planten vaak gevolgd door een kleiner aantal nieuwe scheuten in de nazomer. Deze nieuwe halmen groeien binnen enkele weken uit tot hun nieuwe hoogte. Dit maakt dat ‘Campbell’  binnen enkele jaren snel tot een forse plant uit kan groeien. De uiteindelijke hoogte ligt rond de 3 meter, afhankelijk van de standplaats en het bodemtype. ‘Campbell’ laat zich ook prima snoeien tot de gewenste hoogte. Het is bij uitstek ook een soort om hagen mee te creëren. Er zijn overigens meerdere vormen van robusta in omloop welke allemaal duidelijk van mindere kwaliteit zijn, o.a. robusta ‘Robusta’, ‘P King’, ‘Pingwu’, ‘Red Sheets’ , dus vergewis u bij aanschaf van de soortechtheid van een robusta ‘Campbell’ (‘White Sheet’ is een synoniem voor ‘Campbell’). Fargesia's woekeren niet, maar om een bamboehaag ook voor de lange termijn gelijkmatig smal te houden is het aan te raden een ondiepe wortelbegrenzer te plaatsen.

-----

 

Fargesia sp. Jiuzhaigou 1 (F. Jiu 1) Dit is de fijnstbladige Fargesia met kleurrijke halmen en zeegroen blad. Het is zeer fraaie, polvormer met kleine, smalle bladeren en van groen naar roodpurper verkleurende halmen en een diepgele herfstverkleuring van een klein gedeelte van het blad. Deze in het wild gevonden botanische bamboe wordt niet voor niets ook wel ‘rode bamboe’ genoemd. Deze opgaande bamboe is geschikt voor zowel een groeiplaats in de schaduw als volle zon. Het is een zeer winterharde soort die voor de winter een deel van het blad afstoot en bij aanhoudende vorst en droogte het blad oprolt. Op een onbeschutte, winderige groeiplaats is de bladafstoot groter dan op een beschutte locatie. Hierdoor kan de plant tijdelijk een transparant karakter hebben. De relatief dunne halmen kunnen buigen onder sneeuwlast of bij zware regen. Fargesia sp. Jiuzaihou (‘de negen dorpen vallei’, spreek uit: jo-jai-go) is een vitale plant die zowel als haag als solitair gebruikt kan worden. Deze soort is verzameld in het gelijknamige natuurpark in noord Sichuan, China. De uitgroeihoogte bedraagt 2 tot 3 meter. Deze soort laat zich echter goed snoeien en is daardoor makkelijk op de gewenste hoogte/breedte te houden. Tijdens slecht winterweer krult het blad op en wordt wat doffer van kleur, maar bij weersverbetering krijgt de plant snel zijn oorspronkelijke vorm en sierlijkheid weer terug. Fargesia sp. Jiuzaighou-1 maakt eenmaal per seizoen nieuwe scheuten aan, in de tweede helft van de zomer. Deze nieuwe halmen maken het opvolgende jaar blad aan. Fargesia's woekeren niet, maar om een bamboehaag ook voor de lange termijn gelijkmatig smal te houden is het aan te raden een ondiepe wortelbegrenzer te plaatsen.

 

Fargesia dracocephala ‘Rufa’ ‘Rufa’ is een zeer sterke, belangrijke Fargesia die midden jaren negentig in het wild is verzameld in de provincie Gansu, China. De plant heeft opvallend appelgroen blad dat ook in de winter goed op kleur blijft en niet opkrult bij droogte of vorst. Het is een relatief lage soort (ca. 1,50 tot 2,50 meter, soms hoger) welke bij uitstek geschikt is om hagen mee aan te leggen. Deze bamboe heeft van nature een doorhangend karakter maar verdraagt snoei zeer goed en kan binnen korte tijd een stevige dichte, groenblijvende haag opleveren. Deze plant maakt jaarlijks veel nieuwe scheuten. Het is evenals Fargesia robusta ‘Campbell’ een vroeg-uitlopende soort met vaak zelfs een tweede scheutengroei in de nazomer. Fargesia dracocephala ‘Rufa’ groeit sneller uit in vergelijking met veel andere Fargesia’s waardoor na enkele jaren wat snoei aan de buitenranden nodig kan zijn om de haag smal te houden. Deze soort woekert absoluut niet, maar om een smalle rand te behouden kan afgrenzing met betonbandjes o.i.d. zinvol zijn. Ook als solitair is het een prachtige plant welke na 3 a 4 jaar een vol bebladerd habitus laat zien met overhangende halmen. Opvallend zijn de vosrode schutbladeren tijdens de groei van de jaarlijks nieuwe scheuten. Na een strenge winter een van de best groenblijvende soorten, zelfs na de extreme koude van februari 2012. Het is een van de weinige soorten welke zich lenen voor toepassing in kuipen en beplantingsbakken. Er zijn overigens meerdere onbenaamde klonen van ‘Rufa’ in omloop welke variatie in hoogte vertonen. Fargesia's woekeren niet, maar om een bamboehaag ook voor de lange termijn gelijkmatig smal te houden is het aan te raden een ondiepe wortelbegrenzer te plaatsen.

Fargesia murieliae Momenteel zijn er vele tientallen cultivars (selecties) uit het zaad van Fargesia murieliae in omloop onder tal van commerciele namen zoals ‘Bimbo’, ‘Simba’, ‘Jumbo’, ‘Super Jumbo’ etc etc. Fargesia murieliae is ooit als 1 individu geimporteerd uit China en is daarna door deling bij talloze kwekerijen verspreid geraakt. Deze kloon heeft in de jaren negentig totaal gebloeid. Na de bloei en zaadzetting zijn alle oude planten afgestorven. Als gevolg van zelfbestuiving is er sprake van inteelt en zijn de nakomelingen uit de zaden van deze bamboe inferieur in kwaliteit aan de oorspronkelijke moederplant.  We hebben vele selecties uitgeplant maar na langere of kortere tijd bleken ze niet aan de verwachtingen te voldoen. Om deze reden vind u deze selecties niet meer terug op de kwekerij.

 

 

 

Fargesia nitida Een tweede belangrijke soort, Fargesia nitida, heeft in het eerste decennium van deze eeuw gebloeid. Van deze soort zijn in het verleden meedere klonen geimporteerd (o.a. ‘Nyphenburg’, ‘Eisenach’, ‘Gansu’) waardoor er zowel nakomelingen uit zelfbestuiving maar ook uit kruisbestuiving zijn ontstaan. De planten uit kruisbestuiving zijn door de genetische uitwisseling van betere kwaliteit. Momenteel zijn de eerste selecties uit deze kruisbestuiving op beperkte schaal in omloop gekomen en lijken veelbelovend wat betreft vitaliteit en groeikracht.  De selectie ‘Volcano’ (nitida Gansu x nitida5) heeft een relatief gedrongen, fonteinachtige groeiwijze en lijkt relatief compact te blijven. De selectie ‘Black Pearl’ (nitida Gansu x nitida6) wordt groter en heeft als opvallendste kenmerk donker purperen halmen.

 

Hybriden murieliae x nitida Door een bijzondere omstandigheid zijn er daarnaast recentelijk hybride-planten beschikbaar gekomen door kruising van de laatste bloeiende Fargesia murieliae’s met de eerste bloeiende Fargesia nitida’s door kweker Hans Verweij. Deze hybrideplanten vertonen een zeer forse groeikracht. Enkele selecties zijn ‘Viking’ (murieliae x nitida1) met een redelijk donkere halm en ‘Winter Joy’ (murieliae x nitida1), een plant met donkere halmen en weinig bladkrullen bij aanhoudende vorst. De grote groeikracht van deze hybriden kan tevens een beperking voor kleinere tuinen, want ze vragen vrij veel ruimte. De volwassen hoogte en omvang van deze nieuwe planten is nog in observatie.

 

Andere Fargesia’s.

Naast bovenstaande 'top 5' zijn er nog een aantal andere interessante Fargesia's die ik hieronder in meer detail beschrijf. Deze soorten kunnen meer specifiek zijn in hun toepassing. U vindt ze ook terug in de bamboetuin bij de kwekerij.

Fargesia sp. Scabrida Deze Fargesia met de werknaam ‘Scabrida’ is in 1997 door Jos van der Palen en Hans Prins uit noord Sichuan, China geïmporteerd. Deze bamboe vertoont verwantschap met Fargesia robusta voor wat betreft het vroege uitlopen en de sterk behaarde scheuten. De bladeren zijn duidelijk smaller en de halmen verkleuren in de zon naar blauwpurper en staan verder uit elkaar. Een mooie bamboe  die met een open, opgaande groei die ruimte nodig heeft als solitair. Als de plant goed is afgehard is deze goed winterhard. Scabrida doet het ook goed in de volle zon en rolt het blad niet op bij vorst of droogte. Planten met de naam Fargesia scabrida ‘Asian Wonder’ zijn vermeerderd uit weefselkweek (in-vitro). Deze hebben we bewust niet op de kwekerij maar uitsluitend handgedeelde vermeerderingen van de oorspronkelijke moederplant.

 

Fargesia apicirubens Deze Chinese polvormende bamboe was tot enkele jaren terug bekend onder de naam F. dracocephala, maar dit bleek taxonomisch onjuist te zijn. Deze ondergewaardeerde bamboe toont gelijkenissen met de door bloei verdwenen moederplant van Fargesia murieliae. Een belangrijk verschil is dat F. apicirubens het blad niet rolt bij vorst en droogte. Deze bamboe groeit in een rustig tempo uit tot een vaasvorm van 2 tot 3 m hoog. Deze soort blijft goed op kleur na de winter met middel- tot donkergroen blad. De halmen verkleuren aan de zonkant naar een donkere tint. Het is een relatief langzame groeier met een goede winterhardheid. Deze bamboe heeft tussen 1988 en 1990 voor het laatst gebloeid. Er zijn meerdere klonen van deze soort in omloop gebracht met variatie in grootte en vitaliteit. De plant in onze bamboetuin is een van de betere vormen van de soort en heeft zonder problemen de zeer strenge vorst van februari 2012 doorstaan. F. apicirubens is een vroeg uitlopende soort en vormt zeer dichte, compacte pollen.

 Fargesia dracocephala met berijping in januari tegen een achtergrond van Panicum

 

Fargesia robusta ‘Wolong’ Dit is een van de grootste, polvormende bamboes momenteel verkrijgbaar. Deze schitterende plant maakt relatief grote bladeren en kan op den duur uitgroeien tot een hoogte van 4 a 5 meter. ‘Wolong’ loopt in het voorjaar relatief vroeg uit met nieuwe halmen en produceert in het najaar vaak nog eens een kleine serie nieuwe halmen. Deze vorm in niet betrouwbaar winterhard en –groen maar na eventuele vorstschade door strenge vorst is de herstelkracht in ieder geval goed gebleken. Op beschutte plaatsen zoals bij ons op de kwekerij heeft de volwassen plant nauwelijks vorstschade opgelopen na de zeer strenge vorst van februari 2012. Op open, onbeschutte locaties was de vorstschade echter aanzienlijk. Een prachtige polvormige bamboe als solitair of als brede haag. Er zijn meerdere vormen onder de naam ‘Wolong’ in omloop; het type dat wij voeren is meer opgaand dan andere vormen.  ‘Wolong’ houdt zijn blad onder alle weerscondities open (rolt niet) en maakt relatief dikke, glimmend groene halmen met geprononceerde knopen.

 

Fargesia denudata  Dit is een sierlijke polvomende bamboe met dunne, overhangende halmen met een fonteinachtige groeiwijze. Hierdoor vraagt deze plant veel ruimte en kan een prachtige solitair zijn in een park of nabij een grote vijver. F. denudata wordt 2 tot 2,5 meter hoog. De jonge halmen zijn aanvankelijk sterk blauwgrijs bemeeld en dragen smal, sierlijk blad. Later kleuren de halmen naar helder geelgroen. Het is een goed winterharde soort waarvan de glimmende bladeren zich oprollen bij droogte en vorst. Er zijn meerdere klonen in omloop van deze in het wild als zaailing verzamelde soort (Lancaster 1 + 2 en Xian 1 + 2) welke kleine verschillen in groeivorm en zontolerantie vertonen.

 

 

 

Fargesia yulongshanensis ‘Linder’ Een zeer fors uitgroeiende Fargesia met relatief dikke, opgaande halmen. De halmen krijgen op termijn een diameter van 2+ cm. Uiteindelijke hoogte is naar verwachting 4 tot 6 meter. Dit is een soort met een uitgesproken ‘jungle-effect’ en geschikt als solitair in grote tuinen. Deze Chinese bamboe maakt pas laat in het seizoen nieuwe scheuten. Bij voldoende afrijping van deze scheuten is de winterhardheid goed. Na de zeer strenge vorst in februari 2012 had F. yulongshanensis veel bladschade. De bladknoppen waren echter intact en voorzagen de plant snel weer van een nieuwe bladerkroon. Fargesia's woekeren niet.


2. Hoge bamboesoorten

Bashania fargesii
Bashania is een relatief onbekende bamboegroep. Bij strenge vorst laat Bashania steeds weer zien tot een van de sterkste bamboes te behoren. Wie de ruimte heeft kan met deze bamboe fantastische bosschages laten groeien. Deze soort wordt ook wel Chinese Bergbamboe genoemd en komt in het wild voor in de koele Chinese berggebieden van de provincies Shaanzi, Hubei en Gansu. Het is een ruige plant met kaarsrechte, bijna massieve halmen welke op termijn (5-8 jaar) 3 – 5 cm dik worden bij een hoogte van 5 – 7 meter. Opvallend zijn de relatief grote bladeren. Een ander kenmerk zijn de bijna massieve halmen, wat duidt op een verwantschap met tropische bamboesoorten. Bashania fargesii behoort tot de meest winterharde bamboes. De rhizomen van deze soort gaan diep. Dat maakt deze soort alleen geschikt voor grote ruimtes. Omdat deze soort vooral veel energie in de bovengrondse halmen opslaat en weinig in de ondergrondse rhizomen is de groei bij te sturen door regelmatig halmen weg te knippen welke de verkeerde kant op groeien. Deze soort groeit goed op alle gronden, maar het beste op een vrij zware leem/kleigrond.

 

Bashania qingshengshanensis
In alle delen lager en kleiner dan zijn broer B. fargesii en nog beter wintergroen. Het is ook een krachtige groeier en bruikbaar als haagplant, mits voldoende diepe wortelbegrenzing wordt toegepast. Door snoei is hier een mooie, dichte, perfect wintergroene haag van te maken. Vrij uitgroeiend wordt deze plant zo’n 2 a 3 meter hoog.

 

Phyllostachys angusta
Een soort met een vrij strakke, rechtopgaande groeiwijze, enigszins gelijkend op Semiarundinaria. Stugge, stevige halmen, olijfgroen. Perfect winterhard en relatief rustig in groei. Hoogte 4 tot 6 meter. ‘Angusta’ betekent ‘smal’, wat verwijst naar spitse scheuten. Uitstekende tuinbamboe voor een groots effect. Goed windbestendig. Bruikbaar in morderne, strak vormegeven tuinontwerpen. Beperkt voorradig.

 

Phyllostachys arcana 'Luteosulcata'
Groene halmen met een gele sulcus. Een van de beste nieuwe varieteiten met diepgroene halmen en een prachtig contrasterende gele sulcus (sulcus = de platte kant van de halm welke om-en-om de halm zitten tussen de knopen). 4 tot 6 meter hoog en goed winterhard.

 

Phyllostachys aureosulcata
Groene halmen met een gele sulcus. Een zeer sterke bamboe met olijfgroene halmen en een eigele sulcus. Sommige halmen hebben een opvallende zig-zag groei aan de basis. 5-7 meter hoog.

Phyllostachys aureosulcata detail van de halm copyright www.PerkGroen.nl 250px

 

 

Phyllostachys aureosulcata 'Aureocaulis'
Gele halmen met wijnrood aan de zonzijde. Sommige halmen hebben een opvallende zig-zag groei aan de basis en een deel van de nieuwe bladeren heeft fijne witte of gele lijntjes. Een soort met een werkelijk prachtig kleurcontrast tussen de diep okergele halmen en groene bladeren. De nieuwe scheuten zijn citroengeel. Aan de zonzijde kleuren de nieuwe halmen naar wijnrood. Naar de winter toe kleuren de halmen door naar diep okergeel. Door veel bezoekers als de mooiste soort betiteld. Hoogte ca 4 meter. Veel mensen die voor een zwarte bamboe komen vertrekken met deze geelhalmige soort omdat bij navraag vaak gezocht wordt naar een soort welke goed contrasteert met de omgeving. Vaak is die omgeving donker zodat een geelhalmige bamboe veel beter uitkomt. Zwarthalmige bamboes komen het best tot hun recht tegen een lichte achtergrond (witte muur, reflecterend water of raam).

 

Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis'
Gele halmen met een groene sulcus. Een top-bamboe met een decoratieve groene sulcus op een gele halm. Sommige halmen hebben een opvallende zig-zag groei aan de basis. De jonge halmen tonen en de eerste zomer vaak een rozerode tot purperen verkleuring rond de knopen. Sommige bladeren zijn bezet met fijne creme lijntjes. Een spectaculaire blikvanger. Het kan een flinke jongen worden met een hoogte van 5 – 7 meter en halmen met een doorsnede van 3 a 4 cm. Door snoei op een kleiner formaat te houden.

\

Phyllostachys aureosulcata 'Harbin'
Groene gegroefde halmen met fijne gele verticale belijning. Dit is een bijzondere varieteit met gegroefde gele lengtestrepen op een groene halm welke gewonnen is de Verenigde Staten met relatief kleine bladeren en een gedrongen groei (ca. 3,5 meter hoog). Ook deze soort vertoont soms een zig-zag groeiwijze onderaan de halm. Het is een helaas wat zwakkere vorm en daarom vooral een verzamelaarsplant.

 

Phyllostachys aureosulcata 'Harbin Inversa'
Geel gegroefde halmen met fijne groene verticale belijning. Deze nog zeldzame variëteit heeft een tegenovergestelde kleurstelling in vergelijking met Harbin. Deze plant is vermoedelijk een mutatie uit 'Aureocaulis'en daardoor zeer vitaal en niet ontstaan uit een mutatie van de zwakkere 'Harbin'. De halm is geel met diepe lengtegroeven welke met zeer fijne verticale groene lijntjes bezet zijn. Zeer fraai als solitair op een opvallende plek (bijv. naast een terras) waar zijn kwaliteiten goed naar voren komen.

 

Phyllostachys bissetii (David Bisset bamboo)
Deze bamboe, genoemd naar zijn Amerikaanse ontdekker, David Bisset, is een topper onder de hoge bamboes wat betreft groeikracht, wintergroenheid en stormbestendigheid. Een ideale plant om hagen, struwelen en bosschages mee te maken. Produceert ieder jaar een hoge dichtheid aan nieuwe halmen. De halmen van deze soort zijn diepgroen tot geelgroen met veel donkergroen blad. De bladeren zijn licht gewelfd. Halmdikte 2 tot 3 cm, hoogte 5 – 6 meter. Een snelle groeier voor snel resultaat! In kleinere tuinen is wortelbegrenzerfolie noodzakelijk. Is door snoei laag en smal te houden. Meestal in meerdere maten voorradig.

Phyllostachys decora
Zoals de naam zegt; een decoratieve bamboe met opvallend contrasterende roze rode scheuten in het voorjaar. Het is een sterke opgaande bamboe van 5 – 6 meter hoog. Phyllostachys decora is opvallend tolerant voor droogte en zuurgraad (pH) van de bodem. Bepekrt voorraadig.

Phyllostachys decora detail nieuwe scheut 250px copyright www.PerkGroen.nl

 

Phyllostachys humilis
Een van de kleinste Phyllostachyssen (3 - 4 m). Het is een snelle groeier met jaarlijks veel nieuwe halmen. Goed bruikbaar als haagplant of windkering. Verdraagt snoei goed. Opvallend zijn de bijna zwarte halmen in het voorjaar welke later verkleuren via donkergroen naar olijfgroen. Zeer goed winterhard. De soort Phyllostachys stimulosa is in alle delen kleiner en tevens zeer winterhard, maar nog beperkt verkrijgbaar. Mogelijk is dit de "echte" Ph. humilis. Een andre relatief kleine en zeer streke soort is Phyllostachys varioauriculata.

Phyllostachys iridescens

 

Phyllostachys nigra (zwarte lakbamboe)
Zwarte halmen. Dit is de veel gevraagde ebbenhout-zwarthalmige bamboe. Wordt ook wel Zwarte Lakbamboe genoemd. De enigszins doorhangende halmen zijn het eerste jaar groen, het tweede jaar zwart gevlekt en vanaf het derde jaar volledig zwart. Deze plant heeft glanzend groene bladeren en blijft in ons koele klimaat vrij compact (ca. 3 a 4 m). Ten zuiden van Parijs groeit Phyllostachys nigra veel beter uit. Tijdens strenge vorst treedt vaak bladschade op. Een lange periode van strenge vorst kan veel schade veroorzaken, maar het herstel is goed. Het is vooral een soort om in de bebouwde kom toe te passen waar het microklimaat van de ‘stadsdoos’ heerst.

Phyllostachys nigra detail nieuwe scheut 250px copyright www.PerkGroen.nl

 

Phyllostachys nigra 'Henonis' (Henon bamboo)
Dit is de groene vorm van de zwarte bamboe. Het is een van de mooiste winterharde, groene bamboes met sierlijke overhangende halmen welke bezet zijn met een hoge dichtheid aan fijne, glanzende bladeren. Uitgegroeide planten geven een ‘wolkig’ effect. Van oorsprong voorkomend op Mount Henon, Japan. Deze soort kan zeer hoog worden (8-10 meter) op gunstige locaties na een jaar of 10. In nederland meestal niet hoger dan 6 meter. In Japan een belangrijke productiebamboe en bosvormer. Hier bruikbaar als grote solitair op bijvoorbeeld een grasveld. Regelmatig ook planten van de zwartgevlekte vorm Phyllostachys nigra Boryana op voorraad.

 

Phyllostachys nuda
In de Verenigde Staten beschreven als de best winterharde bamboe bij continentale winters. Het is een kleinbladige bamboe welke in Nederland zich vrij traag ontwikkeld. De halmen zijn stevig, diepgroen van kleur met een opvallende witte ring. Goed bruikbaar als haag of windsingel aan de koude kant van een tuin (noord-oostkant).

 

Phyllostachys propinqua 'Li Yu Gan'
In de botanische tuin van Peking wordt deze soort als de beste omschreven. Deze plant heeft sterke opgaande tot iets doorhangende halmen met relatief grote bladeren. De groei is relatief rustig. Uiteindelijk wordt deze plant 5 – 8 meter hoog. Het hout van deze bamboe is van hoge kwaliteit. Prima winterhard en wintergroen.

 

Phyllostachys rubromarginata
Zeer sterke, opgaande bamboe. Mooie plant met vrij grote bladeren en glanzende halmen. De schutbladeren van de nieuwe scheuten zijn roodgerand. Goed bestand tegen droge wind en uitgroeiend tot een hoogte van 5 – 8 meter. Groeit meestel op een pol, maar kan onder optimale omstandigheden uitlopers gaan vormen.


 

Semiarundinaria fastuosa (zuilenbamboe, tempelbamboe)
Een Japanse bamboe met een geheel eigen, uniek karakter. Deze soort, ook wel ma dake genoemd in Japan, heeft een opvallend habitus: kaarsrechte, lange halmen met korte zijtakken waardoor een strakke, ordelijke plant ontstaat. De halmen staan geclusterd, dicht bij elkaar. Deze eigenschappen maken dat dit een geschikte kandidaat is voor een hoge haag of achtergrond plant. Maar ook als solitair is het ene prachtige plant. Vooral in strak vormgegeven tuinen en parken komt deze soort goed uit de verf. De halmen zijn dikwandig en zeer stevig. De bladeren relatief groot. Zeer fraai zijn de grote schutbladeren om de nieuwe halmen welke aan de binnenkant een parelmoer glans hebben. Onder optimale omstandigheden 5 – 8 meter hoog. Door snoei aan de zijkant is een perfect dichte haag te maken. Aan de zonzijde kleuren de halmen naar purperbruin. Het is een natuurlijke kruising tussen een polvormige en uitlopervormende bamboe waarvan hij ook beide eigenschappen heeft; over het algemeen groeit de Zuilenbamboe in dichte clusters bijeen, maar soms maakt hij ondergrondse uitlopers om elders weer dichte clusters te vormen. Er zijn momenteel weefselkweekplanten van deze soort in omloop welke sterk woekeren in slecht ontwikkelend blad hebben. Onze planten zijn delingen van rustig groeiende oude exemplaren. Semiarundinaria fastuosa is bestand tegen zeewind.


 

 

Semiarundinaria viridis (Green temple bamboo)
Dit is een groenhalmige variant (ondersoort) van de zuilenbamboe welke nog sterker, groter en dikker wordt. Vooral aan te bevelen voor meer winterkoude gebieden (bijvoorbeeld als windkering buiten de bebouwde kom in het noorden en oosten van het land)

Reuzenbamboes

Weinig bekend is dat er ook voor ons koele klimaat bamboesoorten bestaan die tot reusachtige afmetingen uit kunnen groeien. Met 'reuzenbamboe' bedoelen we soorten met een groeihoogte van 7 - 10 meter en een halmdiameter van 5+ cm. Om deze afmetingen te bereiken hebben deze planten wel een ruime standplaats nodig met voldoende zonuren en een voedzame, vochthoudende, humusrijke bodem. In kleine aantallen zijn de volgende soorten leverbaar:

 

Phyllostachys atrovaginata (Wierrookbamboe, Sandalwood bamboo)

Phyllostachys atrovaginata is samen met Ph. parvifolia de sterkste en meest winterharde reuzenbamboe gebleken. Het is geen explosief groeiende soort, waardoor de plant iets meer tijd nodig heeft om fors uit te groeien. Het is ook een bamboe met enkele bijzondere eigeschappen: doordat deze bamboe luchtkanalen in de rhizomen (wortelstokken) heeft is deze soort in staat om in een natte bodem te groeien en kan zelfs tijdelijk onder water staan met de wortels. Andere bamboes verdragen dit niet en zouden afsterven onder deze omstandigheden. Een tweede bijzonderheid is de typische geur van sandalwood die vrijkomt bij stevig wrijven over de oudere halmen. Het is een stevig opgaande soort met sterke halmen. Soortspecifiek zijn de roze scheuten van de nieuwe halmen die jaarlijks in juni-juli verschijnen. Er is ook een plant in omloop met de naam 'Green Perfume', dit is een plant uit weefselkweek (in vitro) met een afwijkend groeipatroon. Onze planten worden uitsluitend handmatig van de originele moederplant vermeerderd zodat de soorteigenschappen gegarandeerd zijn.

 

Phyllostachys parvifolia

Deze Chinese reuzenbamboe groeit van nature in de provincie Zhejiang. Deze bamboe kermerkt zich door opvallend stevige halmen in combinatie met relatief fijn blad, enigszins vergelijkbaar met Phyllostachys nigra 'Henonis'. Op basis van ervaringen tijdens een reeks van strenge winers in het afgelopen decennium in Noord Europa kan geconcludeerd worden dat Phyllostachys parvifolia tot de allersterkste reuzenbamboes behoort. In het koelere Noord Europa heeft deze soort meer tijd nodig om tot volwassen proporties uit te groeien dan bijvoorbeeld een Phyllostachys vivax. In mijn tuin verschijnen na ca. 10 jaar de eerste dikkere halmen. Er zijn reeds exemplaren in Nederland met een halmdiamter van 5 tot ruim 8 cm. De nieuwe halmen hebben een bijzondere sierwaarde door de opvallend witbemeelde knopenring in contrast met de aanvankelijk grijsgroene halmen. Later kleuren deze halmen naar olijfgroen tot matgroen. De typische grijs-roze gekleurde nieuwe scheuten verschijnen pas medio juni, soms juli. Jaren met veel scheuten worden afgewisseld met beurtjaren. Het is een moeilijk te vermeerderen bamboe waardoor de beschikbaarheid beperkt is.

 

Phyllostachys 'Shanghai 3'
Phyllostachys sp. Shanghai 3 behoort tot de grootste bamboes voor ons klimaat. Botanische gezien behoort Shanghai 3 tot het Ph. dulcis-complex. Onder optimale omstandigheden haalt deze soort een hoogte van 8-12 meter bij een stamdikte van 5 – 7 cm. Voor deze krachttoer is nodig: tijd (een jaar of 10), regelmatig mest, bevloeiing in de zomer en een gunstige standplaats met veel zon. In onze tuin staat nog een reuzenbamboe met een opvallend grote winterhardheid en fose groeikracht die de extreme koude van februari 2012 goed heeft doorstaan. Dit is mogelijk een goed winterharde kloon van Phyllostachys propinqua, of een nog onbekende vorm uit de Shanghai-importen van begin jaren '90.

 

Phyllostachys vivax 'Aureocaulis'

Gele halmen met soms smalle groene lengtestrepen. Dit wordt wel de koning onder de bamboes genoemd. Het is de meest tot de vetrbeelding sprekende reuzebamboe voor ons klimaat. Na de schutbladval zijn de stengels meteen geel gekleurd met soms wisselend heldergroene strepen alsof er een kunstenaar met penceel bezig is geweest. Soms muteert een halm gedeeltelijk naar de vorm Huanwenzhu. De uiteindelijke hoogte van deze soort is 7 – 10 meter en stelt dezelfde eisen als de groene moerdervorm Phyllostachys vivax.

 

Phyllostachys vivax 'Huanwenzhu'
Groene halmen met gele sulcus. Dit is een vivax met een prachtig diepgroene halm en een heldergele sulcus. Dit levert samen met de zeer dikke halmen (uiteindelijk 5-7 cm) een prachtig resultaat op. Samen met vivax Aureocaulis een bijzonder mooie solitair. Ook na de strenge vorst van begin maart 2005 (-17) is er slechts geringe bladschade bij deze variëteit. Ook na de winter 2008-09 is geen schade waargenomen.

 

 

Phyllostachys vivax 'Huanwenzhu-Inversa'

 

3. Lagere soorten

Indocalamus tesselatus
De bamboe met het grootste blad, tot 60 x 10 cm! En dat met slechts een totale planthoogte van ca. 1 meter (op beschutte plaatsen hoger). De grote hangende bladeren vallen dakpansgewijs over elkaar heen waardoor een gesloten beplanting ontstaat. Perfect om onkruidgroei tegen te gaan want omdat deze plant ook goed winterhard is komt er geen licht op de ondergrond. Op de kwekerij is het ook een geliefde plant voor egels en padden om onder te verschuilen. Helaas ook voor konijnen die zich tegoed doen aan allerlei scheuten van nevenstaande siergrassen.. De grote bladeren van deze soort zijn in de Oosterse keuken geliefd om voedsel in te wikkelen. Een heel goede plant om een tropisch accent aan de tuin te geven. Ik gebruik deze soort ook vaak als ondergroei van een hoge bamboe zoals Phyllostachys vivax Aureocaulis of Semiarundinaria.

Indocalamus tesselatus copyright www.PerkGroen.nl

 

Pleioblastus pygmaeus 'Distichus' (Varenloofbamboe)
Een van de kleinste bamboesoorten met opvallende varenachtige bladeren. Deze soort kan gebruikt worden als bonsaicultuur, als bodembedekker en zelfs als bamboegazon als ze periodiek gemaaid wordt. Sowieso blijft deze plant op zijn mooist bij periodieke snoei. Prima als wintergroene ondergroei onder hoge bamboes of andere oosterse planten zoals Cryptomeria. Pleioblastus pygmaeus blijft wat lager. Momenteel uit collectie vanwege bloei.

Pleioblastus fortunei 'Variegatus'
Een lage, bodembedekkende soort (50 – 70 cm) met opvallend waaiervormig gerangschikte bladeren met een wit-groene tekening. Het loof bevriest in strenge winters. Door deze plant jaarlijks na de winter aan de grond af te snijden groeit hij terug met een dichte mat fris, witgroen blad. Lage bamboes als deze kunnen flink woekeren. Toepassing in combinatie met vaste planten is onverstandig omdat ze deze op den duur wegconcurreren. In combinatie met heesters of als ondergroei onder hoge bamboes zijn Pleioblastus-bamboes prima toepasbaar. Ook ideaal om vakken (met wortelbegrenzerfolie aan de randen) mee te vullen. Of grote bakken.

 

Pleioblastus shibuyanus 'Tsuboi'
Een wat hogere soort (1 tot 1,5 m vrijgroeiend, lager door snoei). Kleine bladeren in kleine groepjes rond de halmen. Geelgestreept blad. Mooie plant. Binnen wortelbegrenzerfolie toepassen als solitair, lage haag of vrij uit laten groeien tussen een groep bladverliezende heesters. Momenteel uit collectie vanwege bloei.

 

Pleioblastus viridi-striatus (= auricoma)
Een wonderschone bamboe vanwege de bijzondere bladkleur. De nieuwe bladeren hebben een fluoriserend geelgroene kleur welke later doorkleurt naar bananengeel met fijne groene lijnen. Nog later in het seizoen kleurt het blad door naar gemengde groentinten. Evenals Pl. fortunei Variegatus een lage bodembedekker (40-60 cm) voor zon tot schaduw. Door deze plant in het voorjaar aan de grond terug te snijden komt de kleur van het nieuwe loof extra goed naar voren.

 

Sasa kurilensis
De van oorsprong meest noordelijk voorkomende bamboe (Russische Kurillen eilanden ten noordoosten van Japan tot 50gr NB). Een zeer sterke lage bamboe (60 – 100 cm) met sterke uitbreidingsdrang. Een uitstekende bodembedekker met mooie golvende bladeren om snel grotere oppervlakten mee te bedekken. Verdraagt schaduw goed en kan ook in ruime beplantingsbakken toegepast worden.

Sasa veitchii
Een bijzonder waardevolle bamboe op plaatsen waar het winterbeeld van de tuin bepalend is, zoals op zichtlocaties vanuit het raam van de woonkamer in de winter omdat deze soort in de winter op zijn mooist is. In de herfst namelijk verkleuren de bladranden van groen naar papierwit (het is eigenlijk een indrogingproces ter voorbereiding op de winter) waardoor een bontbladig effect ontstaat. Het blad wordt vrij groot (25 x 5 cm) maar de plant blijft laag (40 – 60 cm). Regelmatig terugsnoeien van de gehele plant bevorderd frisse hergroei en zorgt voor een compacte plant. Ofschoon moeilijk te vermeerderen zijn er meestel wel planten van te vinden op de kwekerij. Het is bij uitstek een plant voor de Japanse tuin. Slechts beperkt voorraadig want het is een lastig te vermeerderen soort.

 

Sasaella masamuena 'Albostriata'
Een van de sterkste, lage bamboes. Ook na de twee elfstedenwinters (’96 en ’97) nog perfect groen. Ook weer een lage bodembedekker met een hoogte van 30 – 60 cm. Door de plant komen drie kleuren blad voor: in het voorjaar verschijnen er botergele bladeren, bonte bladeren (met donkergroen, lichtgroen en geelwitte banen) en grotendeels donkergroene bladeren met een enkel gele lijn. In de herfst verkleurd het blad grotendeels naar groentinten. Op zwaardere bodemtypen meestal polvormend, maar op losse (zand)grond breed uitgroeiend. Door de plant om de paar jaar terug te snoeien blijft de groei compact, gesloten en met veel fris blad.

Sasaella masamuena albostriata 250px copyright www.PerkGroen

 

Hibanobambusa tranquillans 'Shiroshima'
Verreweg de mooiste bontbladige bamboe. De moedervorm is afkomstig van Mount Hiba, Japan. Volgens de literatuur is het een kruising tussen Sasa veitchii f. tyugokensis en Phyllostachys nigra Henonis ontstaan aan het einde van de 19e eeuw. Bijzonder aantrekkelijk als solitair om een donkere achtergrond mee op te lichten. De relatief grote bladeren zijn voorzien van smalle en brede banden in de kleuren donkergroen, lichtgroen, geelgroen en cremegeel. In de volle zon zijn sommige jonge bladeren purper gekleurd. Ook in de winter houdt deze soort de kleuren goed vast. Deze bamboe groeit vaak struikvormig uit tot een hoogte van 2 meter. Op gunstige locaties kan Hibanobambusa nog een stuk hoger worden. De laatst bekende bloeiperiode was begin jaren ’70.

Een berijpte Hibanobambusa tranquillans Shiroshima mid-winter levert een fraai kleurconstrast op met de bruine omgeving. Hibanobambusa tranquillans Shiroshima detail blad 250px www.PerkGroen

 

Pseudosasa japonica (Japanse pijlbamboe)
Een hele bekende bamboe uit Japan. Ondanks dat is het nog steeds een prima plant om toe te passen. Kaarsrechte dunne halmen en grote, brede bladeren. Werd en wordt veel gebruikt als haagplant. Op koude kanten (noord, oost) of in winterkoude gebieden is een soort als Bashania qingshenshanensis een betere keuze. Hoogte 3 – 5 meter. Kan in strenge winters terugvriezen. Laatste bloeiperiode was begin-midden jaren ’80. Dit is de soort waar vroeger in Japan pijlen voor de jacht van werden gesneden. Pseudosasa japonica 'Tsutsumiana' is een bijzondere bamboe met sterk verdikte internoiden (halmsegmenten) waardoor het effect van de ‘Buddha belly’ ontstaat. 'Tsutsumiana'is beter winterhard als de gewone Pseudosasa japonica. De groeihoogte van deze soort is ca. 2,5 meter. Een mooie plant om als solitair toe te passen, of op een verhoogd gedeelte naast het terras zodat de onderzijde van de halmen goed bekeken kan worden. Ook bruikbaar als haagplant binnen wortelbegrenzerfolie.

Pseudosasa Tsutsumiana copyright www.PerkGroen.nl

 

Sasa palmata 'Nebulosa' (gevlekte palmbamboe)
Het natuurlijk habitat van deze soort is te vinden in de berggebieden van Japan waar Sasa palmata over grote gebieden uitgroeit. In onze tuin moet zij ingetoomd worden met wortelbegrenzerfolie. Op die manier is een mooie, compacte plant te kweken. Bijzondere sierwaarde aan deze plant zijn de in een waaier gerangschikte bladeren en de zwart gevlekte halmen. Ook het habitus van de hele plant is zeer de moeite waard. Zelfs midden in de winter bij mist en koude is het nog steeds een prachtige plant die veel aandacht trekt. Vooral ook met wat rijp aan de bladranden in combinatie met een flauw winterzonnetje en wuivende pollen De fijne bladtextuur van Miscanthus naast de massiefbladige Sasa palmata Nebulosa levert een levert een elkaar versterkend vormcontrast. Deze soort komt het best tot zijn recht op ruime groeiplaatsen, in grote tuinen en parken.

 


 
   

meer lezen?

klik op de onderstaande artikelen bamboehagen en bamboe voor het terras