Phyllostachys aureosulcata Spectabilis www.PerkGroen.nl

Detail halmen van Phyllostachys aureosulcata Spectabilis

Het wuivende loof van Fargesia dracocephala Rufa

Een strak gesnoeide haag van Phyllostachys

Bamboe regisseurstoel tegen achtergrond van bamboe copyright www.PerkGroen.nl
Uitrusten naast een dichtbebladerde, zacht ruisende bamboe

Detail haag Semiarundinaria viridis copyright www.PerkGroen.jpg
Detail van het loof van Semiarundinaria viridis (Japanse Tempelbamboe), hier als haagelement in een Oosterse tuin in Utrecht

Japanse tempelbamboe bij entree kwekerij Meinte 10 Beesd copyright www.PerkGroen.nl 300pxBreed.jpg

Semiarundinaria fastuosa (tempelbamboe) nabij
de entree van de kwekerij

Bamboe voor sfeer en privacy

Veel bezoekers aan onze bamboekwekerij tonen interesse voor een bamboehaag. Het is voor tuinbezitters belangrijk om voldoende privacy te hebben. Steeds meer mensen zoeken alternatieven voor een schutting of coniferenhaag. Bamboe is als betrouwbare, groenblijvende plant interessant om toe te passen als haag, erf-afscheiding of windsingel.  Een bamboehaag heeft verschillende groentinten, is beweeglijk en gedurende het seizoen een dynamische plant die niet verveelt en vaak een mensenleven mee kan gaan. Bovendien is bamboe een snel groeiende plant zodat op korte termijn resultaat is te verwachten. Met bamboe kan men hagen creëren van 50 cm tot meer dan 7 meter hoog. Bamboe is als vrijgroeiende of gesnoeide haag te gebruiken. Op deze site informatie te vinden over geschikte soorten en het gebruik van bamboe in de tuin, op het dakterras , in pot of bak.

Sfeer

Bamboe geeft een extra sfeer-accent aan de tuin dat andere planten niet hebben; het vederlchte blad beweegt makkelijk op de wind en blijft tot diep in de winter mooi helder groen. De dichte bladmassa neemt snel ongewenst uitzicht weg en het ruisende loof maskeert hinderlijke achtergrondgeluiden. Bovendien voegt bamboe iets van de Oosterse mystiek toe.

Betrouwbare soorten

Mede door het verbeterde assortiment en de opgedane ervaringen en kennis met bamboe is er een groeiende interesse in het gebruik van bamboe in de tuin. Bamboe is uitermate betrouwbaar en vraagt weinig onderhoud. Vroeger liep men tegen het probleem van woekerende bamboes aan. De laatste jaren zijn er echter goede wortelbegrenzers op de markt die ook dit probleem verhelpen. Bovendien is er een groep bamboesoorten (Fargesia) die in het geheel niet woekert. We kunnen dus met een gerust hart bamboes in de tuin toepassen en haar kwaliteiten optimaal benutten.

Snoeien

Bamboe verdraagt snoei zeer goed, is weinig kieskeurig voor wat betreft bodem en standplaats en is nauwelijks gevoelig voor ziektes en plagen. Daarom zijn veel bamboes ideaal om als haagplant te gebruiken. Als je bij de keuze van de bamboesoort wat aandacht besteedt aan de hoogte die de planten bereiken en de groeikracht van de planten dan plant je een haag die weinig onderhoud zal vragen met een zeer lange levensduur.

Advies

Er zijn enkele honderden koudebestendige bamboesoorten en -variëteiten beschikbaar uit (voornamelijk) Azië welke zich in Nederland en andere Noord Europese landen prima thuisvoelen. Uit dit grote assortiment hebben we in de loop van de jaren een aantal soorten geselecteerd welke in onze tuinen het beste voldoen. Vaak valt de keuze op een niet-woekerende, polvormige soort. Als de voorkeur toch naar een uitlopervormende soort uitgaat zorgen wij voor advies en materiaal om de planten op hun plek te houden.

Verkrijgbaarheid

Planten zijn jaarrond verkrijgbaar in pot en gedurende een gedeelte van het jaar uit de volle grond met kluit. Meestal zijn per soort meerdere maten/leeftijden te verkrijgen van jonge planten tot halfwas en soms volwassen maten. Voor projectaanplant zijn regelmatig uniforme partijen beschikbaar.

 

Meer lezen over het toepassen van bamboe in de tuin of op het terras of daktuin ? Klik op onderstaande artikelen

voorkant artikel bamboe voor daktuin en terras